La Vanguardia (Català-1ª edició)

El que premia la societat

- Fèlix Riera

La pèrdua d’opcions moderades en la política espanyola es deu al fet revelador que, quan els partits que represente­n els ciutadans no respecten les regles del joc democràtic, la societat es refugia en els extrems. Davant la situació política, el ciutadà que abans votava opcions moderades es veu obligat ara a identifica­r-se amb sortides extremiste­s. La societat que abans premiava la moderació política ara premia un radicalism­e més gran. El respecte a les regles del joc predisposa els partits a moderar les actituds polítiques i a fer prevaler els pactes. Durant segles, aquest respecte ha estat la base dels fonaments sobre els quals s’ha edificat el prestigi polític. La pèrdua de prestigi en què ha caigut la política ja no és només un assumpte d’estratègia de partits, sinó de tota la societat, que no és capaç d’advertir que, mentre governin les actituds extremiste­s, per molt suport de vots que obtinguin, no podrà recuperar la moderació.

Els valors amb els quals es va combatre el feixisme i el comunisme dogmàtic, explica el filòsof Norberto Bobbio, van ser l’ètica social i política, la tolerància,

No és acceptable que els polítics usin la crispació com a estratègia

la temperànci­a, la llibertat, el pluralisme, la no-violència, la pau i aconseguir per la via de l’educació enderrocar els prejudicis socials. Aquests valors segueixen presents en la societat, però resulten incòmodes a una bona part de partits polítics per aconseguir els seus objectius. El polític mediador convertit en instigador, el polític d’idees convertit en falsari i les promeses polítiques convertide­s en eslògan amenacen la base de la democràcia. Els valors que van aconseguir guanyar la batalla final al feixisme i al comunisme, ara ja no serveixen per combatre els populismes d’esquerres o de dretes. La societat espanyola que va premiar la moderació no ha canviat tant com alguns s’entesten a fer-nos creure, titllantla de ser patrimoni d’una visió conservado­ra del món. Els ciutadans saben que la crispació, de la mateixa manera que no és bona en el si de la seva família, no pot ser acceptable que sigui usada com a estratègia per aquells polítics que els represente­n. El que premia la societat és la moderació encara que momentània­ment sembla haver-ho oblidat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain