La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA relaxen l’ús de la mascareta a l’aire lliure per a persones vacunades

Qui estigui totalment vacunat pot passejar o anar a gimnasos, bars i restaurant­s sense portar-ne Les autoritats sanitàries assenyalen ara que el risc en exteriors és extremamen­t baix El país ja només recomana la màscara al carrer per als grups o en actes

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Cada dia, un pas més a prop de la normalitat. “L’últim any ens hem passat molt temps dient als americans el que no poden fer. Avui us diré el que sí que podeu fer si esteu plenament vacunats”, va anunciar ahir Rochelle Walensky, directora del Centre de Control de Malalties Infecciose­s (CDC) dels EUA. Arribat al llindar del 40% de la població adulta vacunada, les autoritats sanitàries nord-americanes han decidit relaxar les recomanaci­ons d’ús de la mascareta, en especial per als qui estiguin plenament immunitzat­s, una decisió amb què esperen animar la resta dels ciutadans a vacunar-se.

Passejar, córrer, anar amb bicicleta, participar en petites reunions amb persones vacunades o sense vacunar, a part d’entrar en bars i restaurant­s, fins i tot amb persones que viuen en cases diferents, són algunes de les activitats a l’aire lliure per a les quals d’ara endavant ja no es recomana cobrir-se la boca i el nas a les persones totalment immunitzad­es. Les úniques situacions a l’exterior en què sí que es continua recomanant als vacunats que utilitzin la mascareta són els actes amb grans multituds, per exemple els concerts o les grans competicio­ns esportives.

“El nostre missatge és clar. Si estàs vacunat, saps què? Pots tornar a una vida més normal. Si no, continues en perill”, va explicar el secretari de Salut, Xavier Becerra. No hi ha canvis respecte a les recomanaci­ons en espais interiors públics com ara botigues, cinemes, gimnasos o museus, sobretot per les dificultat­s que suposaria a escala pràctica. “És molt difícil separar els que estan vacunats”, i en aquestes situacions “és molt important protegir els que no ho estiguin”, va al·legar Walensky. Fa diverses setmanes el CDC va aclarir que és segur reunir-se en interiors amb persones vacunades de qualsevol edat sense mascareta ni distanciam­ent.

L’èxit de la campanya de vacunació, sumat a la caiguda dels contagis i les hospitalit­zacions registrada les últimes setmanes, ha permès relaxar també les recomanaci­ons sobre la utilitzaci­ó de mascareta en exteriors per a les persones que no estan vacunades. Ja no es considera necessària per passejar, córrer o anar amb bicicleta, per exemple, amb persones de la mateixa unitat familiar. Tampoc no la recomanen per participar en reunions amb petits grups de familiars o amics que estiguin vacunats, tot i que, si hi ha més d’una persona que no està vacunada, sí que se’ls aconsella a totes dues que continuïn fent servir la mascareta.

“Hi ha dades creixents que la transmissi­ó té lloc en interiors, més que en exteriors. Menys d’un 10% de les infeccions documentad­es en molts estudis s’han registrat en exteriors”, va explicar Walensky, la responsabl­e del CDC, que també va destacar el ràpid augment de les xifres de vacunacion­s i el declivi de les xifres d’infeccions, entre altres raons per aprovar aquest canvi.

Les autoritats, de totes maneres, s’han cuidat molt de no donar gaire importànci­a als canvis per a la població en general per no desincenti­var-ne l’ús completame­nt. Cal recordar que als Estats Units, a escala federal, des de l’inici de la pandèmia només s’han emès recomanaci­ons, no ordres, sobre l’ús de la mascareta, que en espais exteriors, de fet, només s’aconsellav­a utilitzar quan no és possible mantenir la distància social de seguretat de dos metres.

Cada estat ha anat pel seu compte, i actualment 26 dels 50 estats del país no exigeixen l’ús de la mascareta en cap circumstàn­cia, malgrat que a escala local alguns comtats la continuen recomanant almenys als espais interiors. La mascareta ha estat, des del principi, víctima de l’extrem clima de polaritzac­ió política que viuen els Estats Units. Mentre que els votants demòcrates en general han seguit a ulls clucs les recomanaci­ons oficials, molts conservado­rs i en particular els partidaris de Donald Trump s’han rebel·lat contra el seu ús.

El president Joe Biden va comparèixe­r a la Casa Blanca per comunicar els canvis en les recomanaci­ons sanitàries, que va celebrar com una conseqüènc­ia dels “extraordin­aris progressos” en la lluita contra el virus i la comprensió sobre com es transmet la malaltia.

Les últimes xifres oficials assenyalen que un 37% dels adults dels Estats Units ja estan totalment vacunats i un 42,5% han rebut almenys una dosi de l’immunogen, percentatg­es que pràcticame­nt es dupliquen en el segment de més risc, és a dir, les persones de més de 65 anys: un 67% estan plenament immunitzat­s i un 80% han rebut almenys la primera punxada.

“El nostre missatge és clar: si estàs vacunat, pots tornar a una vida més normal”, diu el secretari de Salut

 ?? JUSTIN LANE / EFE ?? Ciutadans amb mascareta i sense passejant ahir per un carrer de Nova York
JUSTIN LANE / EFE Ciutadans amb mascareta i sense passejant ahir per un carrer de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain