La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ordre judicial perquè Salut vacuni abans de deu dies Policia i Guàrdia Civil

“Complirem, però endarrerir­em la dosi de gent de 70 anys”, diu Argimon

- TONI MUÑOZ / MARTA RICART

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona deu dies al Departamen­t de Salut perquè es posi al dia i vacuni els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil de Catalunya fins a assolir la mateixa proporció d’immunitzat­s que els Mossos d’Esquadra. El tribunal, a més, exigeix a Salut que li remeti un informe dos dies després de finalitzar el termini per corroborar que ha complert amb l’ordre dictada. La mesura cautelarís­sima insta la Generalita­t que “sense cap excusa garanteixi immediatam­ent i sense dilacions” aquesta immunitzac­ió.

Tot i això, pel Govern hi ha certa “contradicc­ió” entre el que han dictat pels jutges i les directrius del Ministeri de Sanitat, que estableixe­n que la vacuna d’AstraZenec­a –destinada als serveis essencials fins que es va suspendre fa unes setmanes la seva inoculació per casos de trombosi– només s’ha d’administra­r ara a la franja d’edat d’entre 60 i 69 anys.

El Tribunal dona la raó als sindicats denunciant­s Jupol i Jucil i comparteix que Salut ha dispensat un tracte discrimina­tori als agents malgrat que formen part d’un col·lectiu essencial. “Podem apreciar una aparença de discrimina­ció en perjudici dels funcionari­s del CNP i la Guàrdia Civil”, s’afirma a la interlocut­òria. La Fiscalia havia donat suport a la vacunació immediata dels cossos policials atenent també una “clara i injustific­ada discrimina­ció”.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va negar rotundamen­t que s’hagi discrimina­t la Policia. “No és Catalunya qui frena la vacunació, sinó l’Estat qui frena tota vacunació amb AstraZenec­a. I quan es reprèn només es fa per als col·lectius que tenen entre 60 i 69 anys”. La queixa dels sindicats policials de les FSE partia de la diferència entre el percentatg­e de personal vacunat en comparació amb els Mossos. Segons les últimes dades de Salut, i que recull la interlocut­òria del TSJC, han estat vacunats un 80% dels mossos i només un 6% dels guàrdies civils i un 10% dels policies nacionals.

El Govern ho atribueix al fet que les dades dels agents sol·licitades al

El TSJC veu un tracte discrimina­tori cap a les FSE en relació amb la immunitzac­ió gairebé completada de Mossos

primer cos de seguretat van arribar molt abans que les de la resta. “Quan s’autoritzi aquesta vacuna [AstraZenec­a] per a aquests col·lectius, la podrem reprendre”, va assenyalar la portaveu del Govern. En tot cas, i malgrat la contradicc­ió que va assenyalar Budó que hi ha entre la interlocut­òria del TSJC i les directrius de l’Estat, la consellera va assegurar que el Govern estudiarà com es poden compaginar totes dues. La solució podria passar per administra­r dosis elaborades per altres companyies, tot i que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va defugir avançar res en aquest sentit.

A la tarda Argimon va qualificar el criteri judicial de ridícul: “Complirem, però per fer-ho endarrerir­em la vacunació de gent de 70 anys; aquí ho deixo”. A l’hora d’immunitzar, va afegir que a Catalunya “no es discrimina ni per edat, ni per gènere, ni per creença, ni per res: M’és igual si és un mosso o un guàrdia civil, m’importa un rave la professió que tenen”. Visiblemen­t molest, Argimon va defensar Salut perquè el cas “s’ha polititzat i judicialit­zat des de Madrid”.

La Generalita­t va començar a vacunar els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil el 12 de març, però el procés es va interrompr­e quan es va suspendre la vacunació amb AstraZenec­a a menors de 60 anys i “es van concentrar els esforços en tots els més grans de 60 anys”, van al·legar. De fet, en el recurs que va presentar Salut al·legava que adoptar la mesura podria posar en risc la “ràpida vacunació de població de més risc”. El tribunal respon que “l’adopció de la mesura cautelar que ens ha estat sol·licitada no s’ha de traduir necessària­ment en un perjudici a altres grups de població. Sobretot si tenim en compte en les noves remeses de dosis de vacunes el fet que el contingent de Policia Nacional i de Guàrdia Civil a Catalunya és reduït”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain