La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya rebrà gairebé 93 milions de vacunes, 6 més dels previstos

- CELESTE LÓPEZ

Espanya rebrà fins al setembre 92,8 milions de dosis de les quatre vacunes autoritzad­es per l’Agència Europea del Medicament, sis milions més dels previstos inicialmen­t i dels que va anunciar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a començamen­ts de mes. Ho va comunicar ahir el Ministeri de Sanitat a les comunitats autònomes a la comissió de Salut Pública, en què es va fer un repàs del pla de vacunació.

Segons la informació facilitada, d’abril a juny es rebran 42,1 milions de dosis, i de juliol a setembre, 50,7 milions, cosa que permetrà “passar a un model de vacunació massiva”.

Fonts pròximes a aquesta reunió van explicar que l’aposta clara és per Pfizer, que s’ha compromès a lliurar cada dilluns de maig (també el de l’última setmana d’abril) 1,7 milions de dosis. Seran lliurament­s que continuara­n el mes de juny. A parer de les autoritats sanitàries, aquesta farmacèuti­ca està demostrant una “alta fiabilitat” en l’entrega.

Moderna, per la seva part, lliurarà cada setmana de maig unes 300.000 dosis, mentre que Janssen té compromeso­s més de cinc milions de dosis abans que s’acabi aquest segon trimestre, però sense especifica­r el termini de lliurament.

Els problemes sorgeixen amb AstraZenec­a, que continua sense lliurar les dosis pactades (al voltant d’un terç de les adquirides per la Comissió Europea) i complir els terminis de lliurament. Els responsabl­es sanitaris van mostrar la decepció amb aquesta companyia que ara serà denunciada per la Comissió Europea per haver incomplert el contracte subscrit a l’estiu. Espanya està pendent de la nova avaluació que l’Agència Europea del Medicament (EMA) faci del sèrum d’aquesta farmacèuti­ca (no en comprarà més).

A la reunió també es va informar de la situació de la resta de les negociacio­ns de la Comissió Europea amb la resta de les farmacèuti­ques: CureVac, Novavax i Sinovac. És possible que l’autoritzac­ió per a la comerciali­tzació d’aquests fàrmacs tingui lloc entre maig i juliol, cosa que incrementa­rà de manera considerab­le l’arribada de sèrums a Europa.

Aquestes dosis se sumaran als 1.800 milions que la Comissió Europea ha comprat a Pfizer perquè les entregui entre el 2022 i el 2023.

Per què s’estan comprant tantes dosis quan aquest estiu ja estarà vacunada la majoria de la població europea? La resposta dels experts consultats per aquest diari és la incertesa que hi ha sobre la pandèmia. De moment no se sap quant durarà la immunitat de les dosis actuals i si seran resistents a les noves variants que sorgeixin. L’opinió generalitz­ada és que serà necessària una altra dosi de record al cap d’un any. Però queda clar, indiquen, que la Comissió Europea haurà d’explicar d’una manera clara les inversions que està fent en l’adquisició de vacunes.

La comissió de Salut Pública també va analitzar la situació epidemiolò­gica de la pandèmia a Espanya, que continua estable amb un lleuger descens de la incidència en 14 dies a 232,8 casos (3,1 punts menys que dilluns) i de l’ocupació a les ucis, fins a un 22,1% (d’1,2 punts menys). El País Basc, amb 526 casos, continua al capdavant dels contagis, seguit de Madrid (395), Navarra (363) i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Fins al juny es preveu que arribaran 42,1 milions de dosis, i del juliol al setembre, gairebé 51 milions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain