La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una empleada sense vacunar, darrere el cas d’ Esparregue­ra

Ja hi ha 24 contagiats, però només un és a l’hospital

- JAVIER RICOU

El brot detectat a la residència Can Comelles d’Esparregue­ra, que ja afecta 24 dels seus 56 residents (tots vacunats), podria tenir l’origen en una treballado­ra del centre que no estava vacunada. És la principal hipòtesi amb què treballa en aquests moments el Departamen­t de Salut, després de coincidir els contagis d’aquests usuaris amb el PCR positiu que es va fer aquella empleada dimarts de la setmana passada després d’haver tingut contacte estret amb un malalt de covid.

Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, va informar ahir que l’evolució de la majoria dels avis és favorable (una desena van donar positiu en les proves sense presentar cap símptoma), tot i que les últimes hores ha estat hospitalit­zat en una unitat de subaguts un d’aquests residents. “Està estable i el seu estat no és greu”, va afirmar Argimon quan va referir-se a aquest malalt.

El brot, tal com va avançar ahir La Vanguardia, es va detectar diumenge –cinc dies després que se sabés que aquella treballado­ra del centre s’havia infectat– perquè alguns usuaris van presentar símptomes de covid.

La direcció del centre va suspendre aquell mateix dia les sortides i visites, i els 56 residents van ser sotmesos a un test ràpid. Vint van donar positiu i en les últimes hores, tal com va revelar ahir Argimon, s’han detectat quatre casos més, cosa que fa presumir que s’han fet noves proves en les últimes hores. Salut informa que ja es treballa per descobrir la soca que ha provocat aquest brot i que el geriàtric, de titularita­t municipal, ha estat sectoritza­t per separar els infectats dels usuaris els PCR dels quals han donat resultat negatiu.

Josep Maria Argimon va dir ahir que no sap si el cas d’aquesta residència d’Esparregue­ra és excepciona­l a Catalunya –per l’elevat nombre de contagiats en un asil després d’estar ja vacunats tots els seus residents–, tot i que sí que va dir que té coneixemen­t que les últimes setmanes s’han detectat infeccions (no sap quantes) en altres geriàtrics catalans.

El secretari de Salut Pública va insistir, però, “que són pocs casos” i es va comprometr­e a recollir aquesta informació per fer-la pública els pròxims dies. Argimon va recalcar, d’altra banda, que el que també sap és que aquests contagis detectats en avis ja vacunats “no han estat greus”. I va assegurar, amb la informació que tenia ahir, que no li consta que “hi hagi hagut morts entre la població infectada” després d’haver rebut una o les dues dosis del fàrmac.

I és que el millor aliat que ara tenen els usuaris de residèncie­s ja protegits (cosa que no garanteix al 100% que puguin emmalaltir de covid) és la vacuna. Aquest fàrmac, afirmen els experts, protegeix aquestes persones grans i impedeix, en la majoria de casos, que la malaltia faci els estralls que aquest virus va provocar a les residèncie­s abans de l’arribada de les vacunes.

Tots els usuaris ja estan vacunats, cosa que explica l’evolució favorable de la majoria

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? La vacunació ha reduït dràsticame­nt la mortalitat dels centres per a gent gran
PERE DURAN / NORD MEDIA La vacunació ha reduït dràsticame­nt la mortalitat dels centres per a gent gran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain