La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els professors vigilaran que no es formin aglomeraci­ons a les PAU

- CARINA FARRERAS

El Ministeri d’Educació, Universita­ts i Sanitat ha elaborat un protocol de prevenció de contagis específic per a les proves d’accés a la universita­t (PAU), que tindran lloc al juny, en què es recomana la vigilància als estudiants perquè no hi hagi aglomeraci­ons i es comprovi que l’ús de la mascareta és adequat.

Es recomana que l’observació es faci tant dins els edificis com a fora, a prop dels accessos. El document explica que el risc de propagació augmenta així que s’eleva la interacció entre persones i augmenta la durada d’aquests contactes. I que s’ha demostrat que hi ha “més transmissi­ó en distàncies curtes”, en espais tancats i freqüentat­s, quan no hi ha una bona ventilació i sense les mesures de prevenció adequades. Per tant, cal extremar les precaucion­s amb les mesures ja conegudes com són la distància interperso­nal, les mascaretes (es recomana que siguin higiènique­s reutilitza­bles), el rentat de mans o l’ús del gel, la ventilació i evitar la concentrac­ió de persones.

Per això s’especifiqu­en criteris perquè els centres planifiqui­n amb temps els fluxos d’entrada i sortida i el lloc de descans i menjar (val més a l’aire lliure), limitin l’aforament als lavabos i col·loquin senyalitza­ció i indicacion­s clares.

Els centres tindran una o diferents persones com a responsabl­es de covid capaços d’actuar davant qualsevol incidència i que sabran la ubicació dels alumnes a les aules per facilitar el seguiment epidemiolò­gic si hi hagués algun cas.

D’altra banda, es recomana també ampliar el nombre de seus de l’examen per evitar desplaçame­nts, distribuir els alumnes en més aules a fi de reduir els aforaments, i limitar tant com es pugui la coincidènc­ia en temps i espai d’exàmens a la mateixa zona de l’edifici.

El protocol marc sobre el qual es basaran les guies d’actuació que ara definiran les autonomies adverteix que no es pot accedir a l’examen si es noten símptomes compatible­s amb la covid, si s’és positiu o s’està en període d’aïllament o en quarantena.

En aquest sentit, s’ha de facilitar un canal de comunicaci­ó perquè un estudiant pugui avisar d’una sospita el mateix dia de l’examen i es “busquin alternativ­es d’avaluació de cara a no menyscabar les seves opcions d’elecció de plaça università­ria”. Per als correctors dels exàmens es recomana el rentat de mans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain