La Vanguardia (Català-1ª edició)

La metròpolis busca líders i reconeixem­ent social

Els experts aposten per potenciar la identifica­ció ciutadana amb la idea metropolit­ana per impulsar-ne el desenvolup­ament

- DAVID GUERRERO

La metròpolis real de Barcelona pot anar molt més enllà dels 36 municipis que formen l’àrea metropolit­ana institucio­nal. Fa temps que ho reclamen alguns dels ajuntament­s que queden al marge de la primera corona metropolit­ana. També ho reclamen els experts en la matèria, com el geògraf Oriol Nel·lo i Llàtzer Moix, subdirecto­r de La Vanguardia i crític d’arquitectu­ra. Tots dos van participar ahir en una sessió sobre el fet metropolit­à al fòrum Barcelona Tribuna organitzat per la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, l’Associació Espanyola de Directius (AED) i La Vanguardia.

Tots dos van coincidir en la necessitat d’expandir els límits de la metròpolis fins a incloure-hi 160 municipis i cinc milions d’habitants, incorporan­t ciutats del Vallès i el Maresme a la regió metropolit­ana mitjançant solucions de caràcter consorcial com les que s’han fet a França. Tot i així, més enllà d’un mapa més o menys clar, per Moix la metròpolis només tindrà sentit i èxit “si té poder i reconeixem­ent, no només de les institucio­ns, sinó també de la ciutadania”.

La identifica­ció amb el projecte fa imprescind­ible tenir líders que s’ho creguin i apostin per aquesta visió, com va ser el cas de Pasqual Maragall. Quan va agafar la vara d’alcalde de Barcelona va prometre en el seu primer discurs que la ciutat seria olímpica i metropolit­ana. Semblava més difícil la primera part que la segona, però la realitat és la que és. “El desmantell­ament de la Corporació Metropolit­ana per part de la Generalita­t el 1987 va privar d’oportunita­ts posteriorm­ent, i l’avortament del sistema de vegueries tampoc no va permetre avançar en la direcció necessària”, recordava ahir Oriol Nel·lo, geògraf i exsecretar­i de planificac­ió territoria­l de la Generalita­t, des d’on va idear i va impulsar el pla de barris.

El mecanisme de funcioname­nt d’aquell exitós pla amb components de caràcter urbanístic i social és el model que Nel·lo considera que hauria de regir el nou sistema metropolit­à. “Els ajuntament­s tenen el coneixe

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Llàtzer Moix, Enric Sierra, Miquel Roca i Junyent i Oriol Nel·lo durant el diàleg
ANA JIMÉNEZ Llàtzer Moix, Enric Sierra, Miquel Roca i Junyent i Oriol Nel·lo durant el diàleg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain