La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quatre detinguts a Reus per l’estafa a 180 clients d’una entitat bancària

- ESTEVE GIRALT Reus

Estafa bancària majúscula, sense precedents a Catalunya pel modus operandi, segons destaquen els Mossos d’Esquadra. Almenys 180 clients d’una mateixa entitat financera, repartits per tot Espanya, han vist des de l’agost com volaven com per art de màgia del seu compte els diners que estaven a punt de treure al caixer automàtic a través del telèfon mòbil.

Una complexa investigac­ió dels Mossos ha aconseguit detenir els quatre presumptes autors de l’estafa, de gairebé 70.000 euros. El jutge ha decretat l’ingrés a la presó dels dos principals responsabl­es, un d’ells empleat a l’empresa informàtic­a externa que prestava servei a l’entitat bancària i que tenia accés als codis secrets.

Les víctimes eren sempre clientes de la banca electrònic­a que es disposaven a operar al caixer a través del telèfon mòbil, sense la targeta ni la llibreta. Quan intentaven fer el reintegram­ent d’una determinad­a quantitat des del compte bancari, habitualme­nt entre 400 i 500 euros, i marcaven al caixer automàtic el codi secret enviat per l’entitat en un SMS al mòbil per poder fer l’operació, comprovave­n amb sorpresa que el codi no era vàlid perquè algú ja l’havia fet servir.

Els quatre detinguts, companys de pis a Reus (Baix Camp), intercepta­ven el codi i s’embutxacav­en els diners després d’extreure’ls en un altre caixer automàtic. L’operació la van repetir durant nou mesos, fins que ara han estat descoberts. El cervell de la trama, el que tenia accés als codis enviats per SMS, els intercepta­va i els passava a algun dels seus col·laboradors perquè tragués els diners ràpidament des d’un altre caixer.

La investigac­ió policial ha tingut la dificultat d’anar ajuntant les peces de desenes i desenes de delictes d’estafa comesos des de caixers automàtics de Reus –la majoria–, Tarragona i Barcelona.

La investigac­ió es va centrar en la recerca d’algú amb prou coneixemen­ts informàtic­s per poder vulnerar el sistema electrònic de seguretat del banc.

“La víctima de l’estafa rebia el codi en un SMS, trigava el que triga a arribar al caixer, introduïa el codi secret al caixer i un missatge

El cervell de la trama va aprofitar que treballava en la gestió dels codis SMS del banc per robar 69.420 euros

li deia que aquesta quantitat ja s’havia retirat. Alguns es posaven en contacte amb l’entitat protestant per un mal funcioname­nt de l’aplicació i d’altres quan miraven el compte veien amb sorpresa que ja no tenien la quantitat de diners que havien intentat extreure”, relata Ferran Bechini, cap d’investigac­ió de l’ABP (àrea bàsica policial) de Reus.

Les detencions es van precipitar entre dimecres i dijous de la setmana passada, amb l’entrada i escorcoll en un domicili i la confiscaci­ó d’equips informàtic­s. Els quatre homes, d’entre 21 i 28 anys, són de nacionalit­at argentina, colombiana i espanyola, veïns de Reus i companys de pis. La investigac­ió va començar al març després de la denúncia d’un responsabl­e de l’entitat bancària víctima de l’estafa i de la reclamació de diversos clients.

“No tenim coneixemen­t d’una estafa bancària com aquesta”, destaca el sergent Bechini. L’entitat ja ha tornat tots els diners estafats als clients, com estableix la llei, i ara es presenta en la causa com a única part perjudicad­a per l’estafa.

 ?? LV ?? Dos dels dofins que aquests dies s’han vist davant la costa del Garraf
LV Dos dels dofins que aquests dies s’han vist davant la costa del Garraf

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain