La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una diferència de cinc milions d’euros aboca el Sant Pau al desnonamen­t

El gimnàs lamenta la passivitat de Colau i prepara un esmorzar popular per frenar el llançament, previst per a divendres

- LUIS BENVENUTY

Tic-tac... Una diferència de menys de cinc milions d’euros aboca el gimnàs social Sant Pau al desnonamen­t i la desaparici­ó. És una diferència enquistada, estancada i empantaneg­ada des de fa setmanes. Està previst que el llançament d’aquesta entitat solidària tingui lloc aquest mateix divendres. Tret que... Els cooperativ­istes del Raval exigeixen a l’alcaldessa Ada Colau que s’impliqui de debò i una vegada per sempre en les negociacio­ns amb la família propietàri­a.

Fa 15 dies que finalment l’Ajuntament, i fent el cor fort, després de cinc anys –sí, aquesta història va arrencar fa cinc anys, tic-tac!–, va fer una oferta de compra de nou milions i mig d’euros, va llançar la pilota a la teulada de la família propietàri­a, a veure què passa... Però segons la taxació de la família propietàri­a del 46 de la ronda Sant Pau l’immoble s’acosta als 14 milions.

I la família propietàri­a són un grapat de parents, i les seves opinions en aquesta qüestió són dispars. Uns no estan disposats a renunciar a aixecar la seva pròpia promoció de pisos, tal com estudien des de fa anys, els ofereixin el que els ofereixin. I d’altres ja estan cansats d’aquest enrenou i es mostren disposats a considerar ofertes, fins i tot a abaixar les pretension­s, sempre que l’altra banda també s’avingui a reconsider­ar la seva posició.

Els cooperativ­istes exigeixen que l’alcaldessa Colau lideri les negociacio­ns perquè creuen que aquest imprescind­ible estira-i-arronsa no arriba, que en realitat el principal objectiu de l’Ajuntament en el moment de llançar l’oferta va ser quedar exculpat del que pugui passar, que el temps aquesta vegada sí que s’acaba.

“No, no tenim previst encadenar-nos aquest divendres ni frenar el pas amb bidons plens de ciment –continua un portaveu de la desena

Activistes, monges solidàries i regidors de l’oposició es conjuren per salvar la cooperativ­a del Raval

de treballado­rs del gimnàs–. Molts passarem la nit aquí, encara no sabem l’hora del desnonamen­t... I a les sis del matí muntarem un gran esmorzar. Esperem que vingui molta gent. El del Sant Pau és un moviment molt transversa­l. La gent veu que som un projecte de ciutat”.

El que passi divendres pot ser més emocionant que el final de Que bonic que és viure. Hi aniran de bon matí els del Sindicat d’Habitatge del Raval, els que acostumen a frenar desnonamen­ts llançant pintura de colors als mossos. També s’hi esperen unes quantes monges teresianes establerte­s al barri, molt lliurades als més necessitat­s. Alguns regidors de l’oposició també estudien acostar-s’hi.

El drama de divendres tindrà un segon escenari, el del ple municipal. El republicà Ernest Maragall demanarà comptes a l’alcaldessa de tot el que ha fet l’Ajuntament fins ara, i si cal tornarà a posar l’expropiaci­ó sobre la taula. Luz Guilarte, de Ciutadans, intentarà treure els colors a Colau. I els regidors de JxCat també pressionar­an l’executiu. “És una vergonya que hagin abandonat el Sant Pau”, va tuitejar ahir Elsa Artadi. A més, l’oposició estudia una actuació conjunta.

“Aturarem el desnonamen­t –diuen els cooperativ­istes, animats per tant de suport–. I l’endemà obrirem. El nostre contracte amb els serveis socials municipals per oferir menjar, mudes i dutxes durant tota la pandèmia també s’acaba divendres. Però continuare­m atenent la gent. En 80 anys el Sant Pau no ha tingut mai un contracte... Ja vam demostrar del que som capaços!”. Tic-tac... És el hashtag del Sant Pau. Tic-tac...

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Fa setmanes que bona part del teixit associatiu del Raval es prepara per al desnonamen­t de divendres
ÀLEX GARCIA Fa setmanes que bona part del teixit associatiu del Raval es prepara per al desnonamen­t de divendres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain