La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Col·legi de Periodiste­s ret homenatge als seus exdegans

La institució commemora els 35 anys en defensa de la professió

- FRANCESC PUIG

En un acte reduït i emotiu celebrat ahir a la seu de Barcelona, es va retre homenatge als degans i deganes que han encapçalat el Col·legi de Periodiste­s de Catalunya des de 1985. Es va celebrar d’aquesta manera els 35 anys d’història d’aquesta institució, una commemorac­ió que havia de tenir lloc el novembre passat però que s’ha ajornat en diferents ocasions a causa de la pandèmia.

Des de 1985, han estat deu els degans els que han dirigit l’organitzac­ió, vuit homes i dues dones. El primer degà va ser Carles Sentís, seguit de Josep Pernau, Salvador Alsius, Montserrat Minobis, Joan Brunet, Sebastià Serrano, Josep Maria Huertas Claveria, Josep Carles Rius, Josep Maria Martí i Neus Bonet. Tots ells van participar en l’acte a excepció dels traspassat­s Sentís, Pernau, Minobis i Huertas, que van estar representa­ts pels seus familiars.

L’actual degà, Joan Maria Morros, va obrir l’acte destacant l’èxit que va suposar la creació del Col·legi de Periodiste­s de Catalunya, “que ha estat un cas únic” a Espanya “d’aconseguir aglutinar totes les associacio­ns de la premsa en un nou ens que és una corporació de dret públic”. I s’enorgullia que, tal com demanava la llei, el Col·legi havia servit per consolidar i ampliar la defensa de la llibertat d’expressió i d’informació. “Aquesta feina l’hem feta, la fem i la continuare­m fent perquè continua sent més important que mai també en aquests moments”, va continuar, i va recordar especialme­nt el darrer any, “en què als periodiste­s ens ha estat complicat poder informar” a causa de la pandèmia.

Morros va acabar donant les gràcies als anteriors degans i a les prop de 150 persones que han format part de les diferents juntes “per la feina que heu fet defensant les i els periodiste­s, per protegir el periodisme, per lluitar contra la precarieta­t, per garantir la llibertat d’expressió i la llibertat d’informació i per lluitar contra les fake news”, i va recordar que el Col·legi té ara més de 4.250 col·legiats, la xifra més alta fins ara.

A continuaci­ó van prendre la paraula els exdegans, que van destacar aspectes del seu període al capdavant de la institució i van fer algunes reflexions sobre l’estat actual de l’ofici. Així, Salvador Alsius va subratllar que el seu deganat “encara va ser de consens” i “que va iniciar tímidament el procés de digitalitz­ació del Col·legi”, mentre que Joan Brunet apuntava que en el seu temps ja va començar “la crisi econòmica i tecnològic­a” que es va agreujar el 2008 i que afectaria la relació entre les empreses i els periodiste­s.

Per la seva banda, Josep Carles Rius va voler fer esment de la trista notícia del dia de l’assassinat dels periodiste­s David Beriain i Roberto Fraile a Burkina Faso. Després d’elogiar el seu predecesso­r en el càrrec, Josep Maria Huertas Claveria, per la seva defensa “d’un periodisme compromès i ètic”, Rius va apuntar algunes prioritats del seu mandat que encara avui estan vigents, com “preservar la independèn­cia i neutralita­t dels periodiste­s, combatre la precarieta­t laboral i defensar la dignitat del periodisme”.

Com a cloenda de l’acte, que va comptar també amb l’assistènci­a de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i de la consellera de Justícia, Ester Capella, es van penjar unes fotografie­s en blanc i negre dels 10 exdegans que quedaran instal·lades de forma permanent a l’entrada de la seu del Col·legi de Periodiste­s.

 ?? JORDI SALINAS / CPC ?? Josep Maria Martí, Sebastià Serrano, Joan Brunet, Neus Bonet, Salvador Alsius, Josep Carles Rius i Joan Maria Morros
JORDI SALINAS / CPC Josep Maria Martí, Sebastià Serrano, Joan Brunet, Neus Bonet, Salvador Alsius, Josep Carles Rius i Joan Maria Morros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain