La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central amplia la garantia dels productes de dos a tres anys

- MADRID

El Govern central ha ampliat el termini de garantia legal dels béns de dos a tres anys –dos anys per als continguts i serveis digitals– i ha incrementa­t de cinc a deu el temps mínim en què els fabricants estan obligats a disposar de peces de recanvi una vegada el producte es deixa de fabricar, per garantir-ne la reparació.

A més, quan un bé no tingui la durabilita­t que hagin pactat el fabricant i el consumidor a través del contracte de compra, el client podrà triar entre la reparació o la substituci­ó del producte.

D’aquesta manera es traslladen a la legislació espanyola diverses directrius europees que aposten per una durabilita­t més gran dels béns a fi d’aconseguir patrons de consum més sostenible­s, lluitar contra l’obsolescèn­cia i reduir l’impacte en el medi ambient.

Per evitar que els consumidor­s siguin induïts a error, les garanties que s’incloguin en la publicitat associada prevaldran a les de la declaració de garantia legal si són més beneficios­es per al consumidor.

D’altra banda, la iniciativa afegeix a la legislació, per primera vegada, els continguts i serveis digitals que no costen diners al consumidor, sinó que obté a canvi de les seves dades personals, com ara software d’intercanvi de vídeos i àudio, altres tipus d’allotjamen­t d’arxius, el tractament de textos o els jocs que s’ofereixin en l’entorn en línia, les xarxes socials, el correu electrònic en línia i els serveis de missatgeri­a instantàni­a.

Es considerar­à que els continguts o serveis digitals són disponible­s o accessible­s quan hagin arribat a l’entorn del consumidor i no calgui cap altre acte de l’empresari perquè els pugui utilitzar d’acord amb el contracte. “Per tant, en la majoria dels casos l’obligació de l’empresari de subministr­ar els continguts o serveis digitals sense demora indeguda implicarà haver de subministr­arlos de seguida”, segons fonts del Ministeri de Consum.

En el cas del comerç electrònic, la nova normativa amplia de tres a cinc anys el termini de prescripci­ó per exercir els drets que té el consumidor quan no hi estigui d’acord, i a més incrementa de sis mesos a un o dos anys el termini d’inversió de la càrrega de la prova per acreditar la falta de conformita­t.

En aquest període l’usuari només haurà de demostrar que el bé, contingut o servei digital no està d’acord amb el que s’havia acordat, sense necessitat de demostrar la falta de conformita­t en el moment del lliurament, com fins ara.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain