La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’elegància feta versatilit­at

CHRISTA LUDWIG (1928-2021) Mezzosopra­no alemanya

- JORDI MADDALENO

Nascuda a Berlín en un entorn familiar ben assentat en la música –els pares van ser cantants d’òpera–, Christa Ludwig va tenir un precoç debut com a Orlovsky de Die Fledermaus a l’Òpera de Frankfurt amb 18 anys. Va perfeccion­ar i va polir els seus inicis: sis anys a Frankfurt, dos al teatre de Darmstadt i després a Hannover, debutant en papers com Dorabella, Carmen, Eboli, Rosina, Cenerentol­a i Amneris, i aviat en rols wagnerians que marcarien el futur de la seva radiant carrera: Ortrud, Fricka, Venus, Kundry o Waltraute.

Des dels seus inicis va compaginar repertori com a solista d’òpera, oratori i lieder, així com un inquiet interès per la creació contemporà­nia estrenant obres de Boulez o Nono.

Aquella versatilit­at i excel·lència en tots els camps que va abordar musicalmen­t va ser una senya d’identitat que l’acompanyar­ia en tota la seva impecable carrera.

Una audició amb el mestre Karl Böhm per entrar a l’ensemble de la Staatsoper de Viena serà el seu punt d’inflexió per donar-se a conèixer i anar conquerint teatres d’òpera i debuts als millors coliseus lírics mundials. Va debutar com a Cherubino del Così fan tutte, de Mozart, a Viena el 1955, teatre d’òpera on va cantar 39 anys, i es va acomiadar com a Klytämnest­ra de l’Elektra de R. Strauss el 1994 després d’haver firmat 43 rols diferents.

El 1955 va debutar sota la batuta de Böhm al Festival de Salzburg com a 2a Dama de Die Zauberflöt­e, de Mozart, i com a Komponist d’Ariadne aun Naxos, de Richard Strauss, els dos compositor­s emblema de Salzburg. Amb aquest festival va mantenir un idil·li artístic que la va portar a ser 169 vegades al cartell. Allà directors de la importànci­a de Böhm, Karajan i Bernstein se la van disputar i la van reclamar tant en funcions com en llegendari­s enregistra­ments per a satisfacci­ó dels melòmans.

El 1956 Christa Ludwig va conèixer en el seu debut com a Carmen a Viena qui seria el seu marit durant gairebé catorze anys, el baríton austríac Walter Berry. Amb ell va debutar als EUA el 1959 a la Lyric Opera de Chicago, com a Dorabella, per després ser Cherubino al Met de Nova York dirigida per Erich Leinsdorf. Al Met hi va cantar en 119 ocasions, i es va acomiadar amb una emotiva Fricka al Ring del 1993 amb James Levine al podi.

Habitual des d’aleshores a París, Milà o Londres, va ser als països germànics on va donar el millor de si com a artista. Va debutar al Festival de Bayreuth el 1966 com a Brangäne

sota la batuta de Böhm a la icònica producció de W. Wagner amb la Isolde de Nilsson i el Tristan de Widgassen, i va tornar únicament l’any següent com a Kundry sota la batuta de Boulez.

El seu timbre lleugerame­nt metal·litzat, ideal per al repertori straussià, la va convertir en un ideal Komponist, després com a Marschalli­n, ja que la solidesa i seguretat de la seva tessitura li va permetre abordar rols de soprano de la importànci­a de la Leonore de Fidelio, de què hi ha mítics enregistra­ments amb Klemperer, Karajan o Böhm al podi.

El seu domini del fraseig, la precisió en l’articulaci­ó i una noblesa interpreta­tiva d’innata musicalita­t la van fer modèlica en l’oratori i el lieder amb registres de referència com el seu Mahler o Bach amb Klemperer o el seu Winterreis­e amb Levine al piano.

En òpera va ser sempre exemplar: inoblidabl­es els seus Mozart amb Böhm o Klemperer, el seu Strauss amb Karajan o Bernstein i els seus Wagner amb Böhm, Solti o Kempe.

Existeix una mítica Norma, enregistra­da en directe des de La Scala, amb la Callas i Corelli, amb direcció de Serafin el 1960, en què s’aprecia l’estil i l’elegància de Ludwig en les seves incursions en el repertori italià.

Amb ella desapareix una figura clau de l’època daurada del cant germànic i una de la millors mezzos de la història.

Va morir el 24 d’abril a casa seva, a Klosterneu­burg (Àustria), als 93 anys.

El para-sol de Scarlett O’Hara

DESCOBRIU LA VIDA DE LA CANTANT A

www.lavanguard­ia.com/cultura

L’activisme verd, el món de l’art o la vida de les dones a l’Orient Mitjà seran alguns dels eixos temàtics més importants que abordarà el DocsBarcel­ona en una 24a edició que tindrà format híbrid, presencial al CCCB i els cinemes Aribau i en línia a través de Filmin, del 18 al 30 de maig. El Festival Internacio­nal de Cinema Documental va presentar ahir en roda de premsa una programaci­ó que inclourà la projecció de 33 llargmetra­tges, 11 curts i 4 títols de la secció Docs&Teen, que està dedicada al públic adolescent i que pretén reivindica­r “la cultura com a salvavides” en un any marcat per la pandèmia de la covid. A part de les projeccion­s, hi haurà debats i conferènci­es en línia.

Joan Gonzàlez, director del festival, va afirmar que “volem recuperar el territori de les sales de cinema i del CCCB per acostar-nos a l’espectador”, i va apostar així mateix pel format híbrid perquè l’èxit de l’edició en línia de l’any passat va permetre arribar a tot Espanya i ara “ha arribat per quedar-se”.

La pel·lícula Balandrau, infern glaçat, de Guille Cascante, colpidora crònica d’una de les pitjors tragèdies provocades pel vent a la muntanya, quan un temporal va llevar la vida a nou excursioni­stes al Pirineu de Girona, obrirà el certamen als cinemes Aribau, i dues hores després es podrà veure al programa Sense ficció ,deTV3,iala plataforma Filmin. “Donem suport de manera clara i explícita a la cinematogr­afia local”, va afegir Gonzàlez. Cascante va dir que la pel·lícula mostra “la petitesa de l’ésser humà davant la natura i el sentiment de culpa que va quedar entre els superviven­ts”. Dani Karavan, dirigida per Barak Heymann, un retrat del carismàtic escultor israelià autor del memorial dedicat a Walter Benjamin a Portbou, serà el documental que posarà punt final al certamen.

Altres aproximaci­ons al món de l’art que es projectara­n durant els 13 dies del festival seran The man who paints drop waters o Truman & Tennessee, que recrea la relació entre Truman Capote i Tennessee Williams a partir dels seus escrits, amb imatges d’arxiu i confession­s interpreta­des amb les veus dels actors Jim Parsons i Zachary Quinto. Una altra figura icònica com Mikhaïl Gorbatxov serà el centre de Gorbachev. Heaven, un retrat insòlit i carregat d’humor sobre qui va ser líder de l’URSS i premi Nobel de la Pau dirigit per l’ucraïnès Vitaly Mansky.

Dins de la producció local destaquen els treballs d’Amets Arzallus i Marc Parramon a Altsasu, sobre la baralla en un bar d’Altsasu el 2016 entre joves locals i dos agents de la Guàrdia Civil fora de servei; el thriller amb tocs esotèrics El secreto del Dr. Grinberg, en què Ida Cuéllar prova d’aclarir les claus de la misteriosa desaparici­ó del mexicà Jacobo Strindberg a mitjans dels noranta, o la nova obra d’Alba Sotorra: El retorn: La vida després de l’ISIS, la història sobre un grup de dones occidental­s que van dedicar la seva joventut a l’ISIS i que ara volen reconstrui­r les seves vides. Una altra cineasta catalana, Roser Corella, firma que mostra la crua realitat de les dones migrants que fan feines domèstique­s al Líban, i Gianfranco Rosi analitza la situació a l’Orient Mitjà a través de la potent Notturno. Dos anys després d’Aquarela, Víktor Kossakovsk­i torna al DocsBarcel­ona amb Gunda, que està produïda per Joaquin Phoenix i és una de les obres més interessan­ts amb Lobster soup o Taming the garden, que faran reflexiona­r el personal sobre el medi ambient i el futur del planeta en aquesta edició.

El festival obrirà amb ‘Balandrau, infern glaçat’ i presentarà les novetats d’Alba Sotorra i Víktor Kossakovsk­i

 ?? LIONEL CIRONNEAU / AP ??
LIONEL CIRONNEAU / AP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain