La Vanguardia (Català-1ª edició)

Veure’ns envellir

- Teresa Sesé

Expliquen que un dia el mestre japonès Hokusai va ser sorprès plorant a la taula de treball perquè sentia que encara no havia après prou sobre dibuix. Tenia 80 anys. Al llit de mort, vuit anys després, va clamar: “Si el cel em concedís deu anys més, encara em podria convertir en un gran artista”. El creador de La gran onada de Kanagawa havia sobreviscu­t a les seves dues esposes i als seus fills, li va caure un llamp quan tenia 50 anys, va tenir un vessament cerebral als 60 que el va obligar a tornar-ho a aprendre tot, es va canviar de casa 93 vegades, va passar gana i el 1839 un incendi li va destruir tota la feina d’estudi. El vell portava una motxilla que pesava molt a l’esquena, i segurament devia caminar encorbat, però m’agrada imaginar-me’l fins al final com un dels personatge­s d’una altra de les seves Trenta-sis vistes de la muntanya Fuji, amb el cos arrugat maltractat per una tempesta de vent ferotge i disposat, malgrat tot, a continuar el viatge amb petites passes, sense perdre el sentit de si mateix.

“No ho oblidis: els vells, tots, tenen la carrera de la vida”, em diu la meva amiga Lola Garrido. I les seves paraules em fan pensar en les que va escriure una altra dona igualment intel·ligent i nutritiva, Mary Beard, molt abans de l’arribada de la plaga i l’alt preu que han pagat les residèncie­s de gent gran. En qualitat d’historiado­ra, Beard pronostica­va que d’aquí uns quants centenars d’anys el tracte que dispensem a la gent gran al segle XXI es veurà com una gran taca en la cultura. “Una cosa així com els manicomis del segle XVIII. Hi haurà molts llibres i tesis doctorals sobre com i per què ho vam fer tan malament”, escrivia.

Envellir hauria de servir per veure’ns més íntimament i deixar de fingir amb nosaltres mateixos, però crec que torno a fer tard

No és agradable aturar-se cada deu minuts a sentir com et cruixen els genolls, malgrat que, com ironitzava la mateixa Beard, l’edat també porta beneficis: “No m’importa passar desaperceb­uda davant d’uns obrers”. A mi tampoc. Però em temo que la dificultat de veure’ns envellir ens impedeix projectar-nos en els que ens porten avantatge i ens converteix en éssers encara més vulnerable­s, com els petits canots de pescadors que lluiten contra el mar embravit moments abans de ser engolits per l’onada de Hokusai. Ells no la van veure venir; a nosaltres ens espanta tant que preferim no veure-la.

Com Rembrandt, la fotògrafa dels Estats Units Nancy Floyd es va proposar observar el seu propi procés d’envellimen­t. Va començar el 1982, quan tenia 25 anys. La idea era fer-se una fotografia cada dia, registrar la metamorfos­i i l’impacte del temps al seu cos, de vegades sola asseguda en una cadira de la sala d’estar, a peu dret al porxo, envoltada d’amics o a l’hospital fent companyia a algun familiar. En algun moment es va cansar de la rutina diària, i es va saltar setmanes o, fins i tot, mesos sencers, però no va abandonar mai del tot un projecte a què ha dedicat quatre dècades i que ara acaba de veure la llum al llibre Weathering time. Envellir hauria de servir per veure’ns més íntimament i deixar de fingir amb nosaltres mateixos. Però crec que torno a arribar tard.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain