La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Qüestió d’honor’ porta a la sala Dau al Sec el pes del patriarcat i el racisme

- JUSTO BARRANCO

Una obra basada en fets reals. Una adolescent alemanya morta. 33 punyalades. La seva amiga, ferida. I els dos nois amb qui flirtejave­n per Colònia, detinguts i acusats. El que havia de ser una tarda divertida entre adolescent­s acaba en tragèdia. Per què? És la pregunta que planteja Qüestió d’honor, de l’alemany Lutz Hübner, que es torna a representa­r fins al 16 de maig a la sala Dau al Sec, al Poblesec. És una peça dirigida per Carla Torres Danés molt ben acollida l’any passat i que torna per abordar el pes del patriarcat, les expectativ­es dels joves i la tensió de les identitats avui: en Cem, l’assassí, és un jove alemany d’origen turc obsessiona­t per l’aprovació i per sentir-se alemany, i té una visió binària de les dones: mares o putes.

En un escenari que és una diana de tir i on el públic envolta els actors, l’obra alterna els fets reals amb els monòlegs de la jove que sobreviu i mira d’entendre què va passar. I amb els diàlegs de l’assassí a la presó amb un psicòleg jove que el vol entendre i que ell l’entengui i es pugui redimir.

L’obra, per a la qual Torres ha fugit d’estereotip­s i fins i tot permet acostar-se a l’assassí, recrea, diu, “un univers de joves alemanys d’origen turc que sempre seran turcs: porten aquest prejudici que els donem els que els acollim”. Uns joves que lliguen, van a una fira i deixen anar, diu Torres, “bromes petites, micromascl­ismes com ‘tenim el que les dones necessiten’ o ‘farem plans per a vosaltres’, que fan somriure el públic però demostren que alguna cosa no va bé”. Fins que una de les noies no vol tornar a tenir sexe. “Per què un noi alemany, turc, de classe mitjana i de 19 anys pot perpetrar aquest horror? Què el porta a tenir una ideologia tan radical? Per què elles van amb un noi de qui coneixen el discurs: què els atreu?”, es pregunta. I assenyala que “tots som còmplices de perpetuar aquest sistema de valors en una societat en què conviuen el #MeToo amb l’èxit entre els joves de La isla de las tentacione­s”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain