La Vanguardia (Català-1ª edició)

No hi va haver transmissi­ó de la covid al concert assaig de Love of Lesbian

Només s’han detectat sis positius, i quatre es van contagiar després del concert

- ESTEBAN LINÉS

Just un mes després del concert assaig de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi, ahir es van fer públics els resultats, que indiquen que no hi va haver transmissi­ó de la covid entre els assistents. Això demostra que els concerts massius poden ser segurs si es prenen les mesures adequades, com les que es van implementa­r el 27 de març amb l’assistènci­a de 5.000 persones que no van mantenir distància social.

Va ser la conclusió principal de l’assaig que es va dur a terme en aquest concert (organitzat per la iniciativa Festivals per la Cultura Segura), i va ser exposada, com totes les altres, pel doctor Josep Maria Llibre, membre de Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infecciose­s de l’hospital Universita­ri Germans Trias i Pujol. S’especifica que després del concert de prova i en el lapse de 14 dies només es va saber que sis persones que hi havien assistit van resultar positives per covid, de manera asimptomàt­ica o amb afectació lleu. Després d’analitzar cas per cas, es va concloure que quatre s’havien contagiat després del concert. Respecte a les altres dues, no se sap quan va tenir lloc la transmissi­ó, malgrat que l’especialis­ta sanitari va concloure que, segons les dades disponible­s, les “possibilit­ats que es contagiess­in a l’acte són mínimes”.

Aquesta xifra de sis persones, a més a més, significar­ia 131 casos per cada 100.000 habitants, que també és baixa. Llibre va destacar que és una xifra inferior en comparació amb la del mateix període de temps i del mateix grup d’edat a Barcelona –ja que la majoria dels assistents eren de la capital catalana–, que va ser de 260 casos per 100.000 habitants.

En l’estudi d’aquests casos positius s’ha identifica­t en quina zona del concert era cadascun d’ells –hi havia tres zones diferencia­des–, si la data d’infecció coincideix amb l’assistènci­a a la prova o si els seus acompanyan­ts es van infectar. Totes sis persones han passat la malaltia com a casos lleus o asimptomàt­ics, cap no ha requerit ingrés hospitalar­i i els investigad­ors no han observat transmissi­ó secundària a altres contactes.

Els impulsors de la prova pilot van decidir fer el concert al Palau Sant Jordi després del primer concert assaig que es va organitzar a la sala Apolo, al desembre, amb 500 persones assistents i els mateixos protocols: sense distància social, amb mascareta FFP2, evitant aglomeraci­ons en zones comunes, gel i àmplia ventilació del local. Que no hi hagués cap cas els va empènyer a fer el mateix amb un aforament multiplica­t per deu.

Per valorar què va passar al Palau Sant Jordi, que “no va ser un esdevenime­nt de supertrans­missió”, ahir van assistir a la presentaci­ó, a part del doctor Llibre, el també investigad­or de Can Ruti Boris Revollo i el màxim responsabl­e de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infecciose­s, Bonaventur­a Clotet (i un dels motors inicials del projecte). També hi van ser presents la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i tots els promotors involucrat­s en la iniciativa.

Malgrat que l’optimisme i la satisfacci­ó ahir eren palpables –el promotor Jordi Herreruela ho va verbalitza­r adequadame­nt: “Es comença a veure la llum al final del túnel”–, hi ha moltes preguntes pendents, com Clotet i Revollo van reconèixer. Així, qüestions com la validesa temporal de les proves d’antígens, qui en pot fer o si les persones ja vacunades s’hi han de sotmetre o no (el doctor Clotet va ser clar: “Un vacunat, tot i que tingui escassa càrrega vírica, pot contagiar”) són clau a l’hora de començar a pensar en la tornada a la normalitat dels concerts.

Els promotors presents van coincidir que aquest estiu hi haurà activitat, amb un Cruïlla que aspira a convocar més de quinze mil persones en cadascun dels tres dies del festival al juliol, i la consellera Ponsa va anunciar que ja hi ha una comissió conjunta dels departamen­ts de Cultura i Salut perquè els concerts siguin una “realitat aquest estiu”.

El gran problema per portar a la pràctica aquestes iniciative­s –que gravita en bona part sobre el fet d’haver-se sotmès a la prova d’antígens i d’una manera fluida– és el cost, una cosa especialme­nt evident a les sales d’aforament petit i mitjà i que exigirà uns protocols que aclareixin on i com es faran i com es finançaran.

LA CONCLUSIÓ DE L’EXPERT Llibre: “Un concert en un recinte tancat amb cribratge previ és una activitat segura”

PRUDÈNCIA Els promotors, en espera dels protocols i de com es finançaran

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Aspecte del Palau Sant Jordi ahir en la presentaci­ó dels resultats del concert assaig
DAVID ZORRAKINO / EP Aspecte del Palau Sant Jordi ahir en la presentaci­ó dels resultats del concert assaig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain