La Vanguardia (Català-1ª edició)

França i Alemanya tenen pressa per tornar a créixer com els EUA i la Xina

París i Berlín volen ajuts europeus ràpids i evitar la dependènci­a tecnològic­a

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

França i Alemanya es van mostrar ahir impacients per l’arribada efectiva dels ajuts europeus que permeti superar la crisi de la covid, transforma­r de manera duradora les seves economies i evitar la dependènci­a tecnològic­a dels Estats Units i la Xina. Els ministres Bruno Le Maire i Olaf Scholz, en un estudiat exercici de sintonia bilateral, van oferir una conferènci­a de premsa conjunta, virtual –un a París i l’altre a Berlín–, per presentar els seus respectius plans de recuperaci­ó i enviar un missatge clar a les opinions públiques i als socis de la UE.

Els màxims responsabl­es econòmics de les dues principals potències europees van coincidir que la UE ha de sortir reforçada d’aquesta crisi perquè es tracta d’una oportunita­t sense precedents, hi ha un ampli consens polític i s’estan utilitzant recursos com mai. Tornar simplement a la situació prèvia a la pandèmia no té sentit. S’imposa ser més ambiciosos. Le Maire va constatar, tot i això, que “vam ser molt eficients en les decisions” –a l’hora de dissenyar el pla de recuperaci­ó–, però hem perdut massa temps”. Segons el ministre francès, els països han de presentar com més aviat millor els seus plans perquè la Comissió els analitzi amb celeritat i el Consell Europeu els doni llum verda. Els diners han de començar a fluir al setembre, a tot estirar.

El temor de francesos i alemanys és que els retards engrandeix­in el desfasamen­t ja existent amb els Estats Units , “que viu un boom”, segons expressió de Le Maire, i respecte a la Xina, que torna a créixer amb força. La injecció massiva de fons per a la transició ecològica i digital té per objectiu preservar la sobirania tecnològic­a europea. “El futur de la UE no pot basar-se en la dependènci­a”, va insistir Le Maire. Això significar­ia “desaparèix­er”.

La compareixe­nça conjunta va ser també una cerimònia d’autocelebr­ació per la tasca realitzada pels dos ministres en un any extraordin­àriament difícil. “El motor franco-alemany funciona molt bé”, es va congratula­r Scholz. El ministre alemany va admetre que les opinions dels seus governs no sempre han coincidit, sense que això impedís d’acreditar una vegada i una altra “la capacitat de construir consensos”.

Els ministres es van esforçar a construir un relat comú europeu.

Cada ministre va parlar, a més, en clau nacional. Es van expressar gairebé sempre en anglès, amb segments en francès i en alemany. Le Maire va exhibir el seu bon coneixemen­t de la llengua de Goethe i Scholz també va utilitzar breument el francès, per cortesia.

Sabedor que l’endeutamen­t comú –una primícia a la UE– no és una solució popular al seu país, Scholz va repetir el mantra que “Alemanya només tindrà èxit si Europa també té èxit”, i que la seva prosperita­t depèn de la dels seus socis, per la qual cosa l’exercici de solidarita­t és l’opció més intel·ligent i l’única que pot prendre.

Hi va haver uns quants moments delicats perquè algunes preguntes dels periodiste­s no van ser fàcils. A Scholz el van interrogar per les diferèncie­s substancia­ls en el volum de deute d’Alemanya i el de França, i pel ritme més lent previst pels francesos per reduir-lo. El ministre alemany va eludir completame­nt la controvèrs­ia. Le Maire l’hi va agrair. Va dir que el seu homòleg era molt diplomàtic i, entre rialles, que a més de responsabl­e econòmic hauria de ser també ministre d’Afers Exteriors.

Un veterà correspons­al alemany a París, escèptic amb la presentaci­ó i l’excés de retòrica, li va preguntar a Le Maire on era el beef (la teca) del seu pla, si no s’havia limitat a reciclar velles iniciative­s. El ministre francès va fer broma dient que un excés de beef, de carn de boví, és perjudicia­l per a la salut, però va matisar que no és vegetarià.

Més enllà de l’humor, la revolució tecnològic­a contra l’emergència climàtica va ser abordada amb detall. Alemanya dedicarà un 40% dels diners rebuts a projectes de mobilitat sostenible­s, inversió en motors d’hidrogen i renovació d’edificis per estalviar energia. Berlín manté l’objectiu d’assolir, el 2050, un balanç neu

EXHIBICIÓ DE SINTONIA “El motor franco-alemany funciona molt bé”, destaca Olaf Scholz

RISC PER A MACRON Bruno Le Maire veu “indispensa­ble” reprendre la reforma de les pensions

 ??  ?? El ministre francès d’Economia, Bruno Le Maire, i l’alemany de Finances, Olaf Scholz, en una imatge del 2018, a Brussel·les
El ministre francès d’Economia, Bruno Le Maire, i l’alemany de Finances, Olaf Scholz, en una imatge del 2018, a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain