La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya envia aquest divendres a Brussel·les el pla de recuperaci­ó

Llum verda al programa d’inversions i reformes per captar 140.000 milions

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Aquest divendres la Comissió Europea tindrà finalment les 2.000 pàgines del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a aprovat ahir pel Consell de Ministres. El document assenyala el full de ruta, que inclou un centenar de grans inversions i de reformes, amb què s’aspira a canalitzar fins a l’any 2026 uns 140.000 milions d’euros.

De moment, el Govern central té per objectiu aconseguir el vistiplau de Brussel·les –disposa de dos mesos per pronunciar-se– i fer servir els primers 70.000 milions entre aquest any i el 2023. És urgent “injectar ara” aquests recursos per evitar danys estructura­ls en el teixit productiu per la crisi, va defensar ahir la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Avui a primera hora del matí la vicepresid­enta segona, Nadia Calviño, té previst fer una declaració conjunta de suport als plans de recuperaci­ó amb els seus homòlegs alemany, francès i italià, Olaf Scholz, Bruno Le Maire i Daniele Franco.

Montero va assegurar a més que tot el document del pla de recuperaci­ó s’anirà fent públic a mesura que el vagin incorporan­t a la plataforma digital habilitada per la Comissió Europea i va passar de puntetes pel calendari concret per a les reformes més complexes a les que s’ha compromès l’Executiu: laboral, fiscal i de les pensions. Els detalls del “pla econòmic més ambiciós que ha tingut el nostre país”, va assegurar, correspond­rà explicar-ho a cada ministeri.

Fonts governamen­tals van assenyalar que en el document definitiu “no hi ha cap diferència” respecte al resum presentat fa quinze dies pel president del Govern central.

Després de superar el control de la Comissió, la vicepresid­enta Nadia Calviño creu que els fons començaran a arribar des de Brussel·les en la segona part d’aquest any. Esperen que siguin 27.000 milions abans que acabi l’any, un volum de partides anticipat en els pressupost­os generals de l’Estat.

Aquest divendres Espanya també enviarà el programa d’estabilita­t i amb ell la nova senda de dèficit públic per als propers anys. L’actualitza­ció de la previsió del desfasamen­t pressupost­ari, després de tancar el 2020 amb un dèficit de l’11%, suposarà amb tota probabilit­at elevar el 7,7% assenyalat fins ara per a aquest any. Un increment condiciona­t en part per la forta revisió a la baixa sobre el creixement del PIB de fa un parell de setmanes, quan el Govern central el va reduir del 9,8% inicial al 6,5%.

Precisamen­t ahir el Centre de Polítiques Econòmique­s d’Esade (EsadeEcPol) va presentar una anàlisi de les deu “polítiques palanca”, la governança i implementa­ció del pla de recuperaci­ó, en què critica la “manca de concreció i d’ambició reformista i d’inversió en àrees clau”. “Per aconseguir la transforma­ció que es proposa no n’hi ha prou amb un compromís fort d’inversió i unes tímides reformes”, va advertir el director d’EsadeEcPol, Toni Roldán.

SUPORT ALS FONS Declaració conjunta de Calviño i els seus homòlegs alemany, francès i italià

PROGRAMA D’ESTABILITA­T A finals de setmana, Montero comunicarà la nova previsió de dèficit públic

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? Montero va atendre ahir els periodiste­s després de la roda de premsa del Consell de Ministres
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE Montero va atendre ahir els periodiste­s després de la roda de premsa del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain