La Vanguardia (Català-1ª edició)

La nova cotització dels autònoms per ingressos s’endarrerei­x al 2023

- A. R. DE PAZ

El sistema de cotització dels autònoms per ingressos reals entrarà en vigor el 2023, un any després de l’assenyalat fa tot just uns dies pel ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, al Congrés. Aquest és el nou plantejame­nt del Govern central que va traslladar ahir l’equip d’Escrivá a la taula de negociació amb les associacio­ns de treballado­rs per compte propi i els sindicats majoritari­s. “No estarà en funcioname­nt fins a l’1 de gener del 2023 perquè és un sistema molt complex que cal preparar”, va explicar el president d’ATA, Lorenzo Amor.

A més del retard en la implantaci­ó, la proposta de la Seguretat Social inclou també un període de transitori­etat de “nou o deu anys”, per anar aplicant gradualmen­t les noves bases imposables als autònoms en funció dels seus rendiments nets.

La reforma de les quotes dels autònoms és un dels pilars en els canvis compromeso­s amb Brussel·les per apuntalar la sostenibil­itat del sistema públic de pensions.

El sistema de cotització que està negociant Escrivá i forma part del primer paquet de mesures sobre pensions ha de permetre als treballado­rs per compte propi escollir la seva base de cotització –de moment, s’han fixat 13 trams– en funció de la previsió d’ingressos i poder canviar-la fins a sis vegades al llarg de l’any. En l’exercici següent, caldrà acarar si es correspon amb els rendiments finalment obtinguts i, com passa amb la declaració de la renda, el treballado­r haurà de pagar el desfasamen­t a la Seguretat Social o se li retornarà l’abonat de més.

El Ministeri ha insistit que el nou model servirà perquè el 70% dels autònoms cotitzin per menys del que ho fan fins ara.

 ?? ERIC VIDAL / REUTERS ??
ERIC VIDAL / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain