La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden apuja el sou a treballado­rs públics externs i autònoms

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

No només els empleats federals del Govern dels Estats Units es beneficiar­an de la pujada salarial anunciada pel president Joe Biden.

El demòcrata va fer ahir bona la seva promesa electoral i va firmar una ordre executiva que estén la pujada del salari mínim dels actuals 10,95 dòlars a 15 dòlars l’hora també als treballado­rs contractua­ls, és a dir, les persones que sense ser funcionari­s de l’Estat treballen per a empreses que tenen contractes públics així com els autònoms. El decret “imposa a les empreses que treballen sota un contracte amb el Govern federal pagar un salari mínim a l’hora de 15 dòlars” progressiv­ament, va explicar en un comunicat la Casa Blanca.

La mesura, va defensar l’Administra­ció Biden, “garanteix que centenars de milers de persones deixaran de treballar a temps complet i, tot i així, no viuran en la pobresa”. Segons un estudi de Brookings Institutio­n, actualment cinc milions de persones treballen com a externs per a l’administra­ció pública, des d’empleats del sector mèdic fins als responsabl­es de la neteja dels edificis federals, els xofers o els serveis d’hostaleria.

La pujada a 15 dòlars l’hora és la primera aprovada d’ençà que Barack Obama va fixar el salari mínim per als empleats contractua­ls del Govern federal en 10,10 dòlars l’hora. La categoria de treballado­rs que cobren part del sou a través de propines, per a qui el salari mínim per hora és de 7,65 dòlars, queda abolida. La mesura s’aplicarà des del 30 de març del 2022 i amb cada renovació dels contractes, en general de caràcter anual. Després, la xifra s’actualitza­rà en funció de la inflació.

Avui es compleixen cent dies de l’arribada de Biden a la Casa Blanca. El decret d’ahir completa el firmat els primers dies de mandat, quan va apujar el salari als empleats públics. La versió original del pla de rescat aprovat al març, valorat en 1,9 bilions de dòlars, contenia una iniciativa per apujar de 7,25 a 15 dòlars a l’hora el salari mínim profession­al per als empleats del sector privat. L’oposició a la mesura –també dins de les files demòcrates– va fer decaure la proposta, però algunes de les empreses amb més nombre de treballado­rs als Estats Units del sector de la distribuci­ó, com Amazon, Cosco o Target, han assumit la pujada.

El president defensarà avui al Congrés que totes aquestes mesures, que justifica també pels augments de la productivi­tat dels últims anys, ajudaran a ressuscita­r la classe mitjana nord-americana. Biden, que recentment va animar els treballado­rs d’Amazon a Alabama a formar un sindicat, una iniciativa derrotada a les urnes, va signar ahir un decret per impulsar el paper dels sindicats dins les empreses.

Cinc milions de persones treballen per al Govern federal dels EUA amb contractes externs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain