La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fernández Seijo torna a un jutjat mercantil

El jutge deixarà l’Audiència de Barcelona l’estiu que ve

- LALO AGUSTINA

José María Fernández Seijo, jutge de la secció 15 de l’Audiència Provincial de Barcelona i una de les referèncie­s indiscutib­les en matèria concursal a Espanya, tornarà ben aviat a un jutjat mercantil. En concret, al número 11 de la ciutat de Barcelona que està vacant després del trasllat de la seva titular, Amagoia Serrano, al mercantil 1 de Madrid. El concurs per a aquesta plaça ja està obert i Fernández Seijo, que forma part de la promoció dels primers 37 jutges mercantils d’Espanya sorgida el 2004, la té assegurada per la seva antiguitat.

La tornada d’un jutge mercantil –o de qualsevol altra especialit­at– d’una audiència provincial als jutjats de primera instància és molt poc habitual i no existeixen gairebé precedents. En el cas de Fernández Seijo, madrileny de 56 anys i jutge des dels 24, el moviment obeeix al seu desig de tornar a la primera línia concursal en un moment especialme­nt complicat per la situació de l’economia i després de la recent aprovació del text refós de la llei concursal. En el pla personal, el jutresoluc­ió ge ha vist frustrada en diverses ocasions la seva incorporac­ió al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pel bloqueig polític.

“Deixo el meu treball a l’Audiència, on hi ha una qualitat extraordin­ària, després d’haver viscut una gran experiènci­a i ara espero ajudar al jutjat mercantil amb la feina diària i en els projectes actualment en curs”, va explicar ahir el jutge. La seva pròxima aportació serà benvinguda, ja que l’alta rotació que hi ha als jutjats mercantils de Barcelona dificulta en ocasions la resposta dels jutges.

A més, Fernández Seijo coneix molt bé la plaça, on va portar afers rellevants des de la seva arribada l’any 2004, quan es van crear els jutjats mercantils. Un dels primers concursos va ser el de Tracoinsa, la del qual constituei­x el precedent de venda d’unitats productive­s com els que avui s’estan realitzant a través de la figura de l’anomenat prepack concursal.

Amb l’esclat de la passada crisi, Fernández Seijo es va fer càrrec de grans concursos com els d’Husa, Habitat, Restaura, Cubigel o el Joventut de Badalona, alguns dels quals van poder tancar-se amb un conveni o pla de pagaments. Fernández Seijo sempre intentava donar temps i aportar criteris per salvar els negocis i el major nombre de llocs de treball, quan fos possible.

Fernández Seijo també va qüestionar el Tribunal de Justícia de la UE sobre els desnonamen­ts i va aconseguir una sentència històrica que va determinar que la llei hipotecàri­a espanyola era contrària als consumidor­s. I va preguntar a Luxemburg per un altre tema jurídic rellevant: el tipus de servei que deixava Uber, després de la demanda dels taxistes. També va perdonar el 2011 tots els deutes a un matrimoni de Manresa en concurs de creditors després de l’execució del seu habitatge amb una interlocut­òria precursora de la futura llei de la segona oportunita­t.

GLOVO

El magistrat va forçar un gir en la llei hipotecàri­a, en el cas Uber i en la venda de les unitats productive­s

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? José María Fernández Seijo, als voltants de la Ciutat de la Justícia
MANÉ ESPINOSA / ARXIU José María Fernández Seijo, als voltants de la Ciutat de la Justícia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain