La Vanguardia (Català-1ª edició)

Benestar a l’europea per als EUA

Biden proposa un pla massiu de suport a les famílies i l’educació

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

El president dels EUA, Joe Biden, es disposava ahir a la nit a pronunciar el primer discurs davant les dues cambres del Congrés, una intervenci­ó històrica en el fons i en la forma. Senador durant tres dècades, vicepresid­ent durant vuit anys, el demòcrata ha assistit a desenes de discursos d’aquest tipus durant la seva dilatada carrera política, però cap com aquest.

A Biden l’esperava un hemicicle semibuit com a conseqüènc­ia de la pandèmia, però per primer cop presidit per dues dones, Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra Baixa, i Kamala Harris, número dos de Biden i presidenta del Senat. El seu discurs, a més d’una celebració dels assoliment­s dels primers cent dies en el càrrec, que es compleixen avui, començant per l’èxit de la campanya de vacunació i l’aprovació d’un pla de rescat dotat d’1,9 bilions de dòlars, havia de ser una mostra de la voluntat transforma­dora del 46è president del país.

Biden reclama al Congrés el suport per tirar endavant una reforma dràstica dels ajuts a les famílies i l’educació, un pla que acostaria per primera vegada els Estats

Units als sistemes de l’Estat de benestar d’Europa o el Canadà. La proposta “ens ajudarà a competir amb la Xina i altres països del món”, afirma la Casa Blanca.

La iniciativa està valorada en 1,8 bilions de dòlars i es finançaria mitjançant una pujada fiscal a les rendes més altes, van explicar fonts oficials.

Entre les mesures més innovadore­s hi ha iniciative­s com les baixes per maternitat o per a l’atenció de fills i familiars, educació preescolar gratuïta, ajuts per a guarderies o matrícules de franc a certes universita­ts públiques. La proposta és una ruptura amb la doctrina política assentada per Ronald Reagan “que el govern no és la solució als nostres problemes, el govern és el problema”.

Decidit a aprofitar la crisi provocada per la pandèmia per corregir les desigualta­ts socioeconò­miques cròniques del país, Biden pretén que els nord-americans vegin el Govern com una força de bé, com a part de la solució i no com un problema. Els republican­s –reticents ja a col·laborar en l’aprovació de l’altre pla d’inversions proposat pel president per millorar les infraestru­ctures del país, valorat en 2,3 bilions de dòlars que sortirien d’apujar els impostos a les grans empreses– ja han dit que s’oposen al pla.

“El president Biden es va presentar durant la campanya com un moderat, però em costa de trobar la mínima decisió que demostri cap sentit de la moderació”, afirma el líder de la minoria republican­a en el Senat, Mitch McConnell, que va acusar el demòcrata de trencar la seva promesa de ser “el president de tots els americans” i una figura unificador­a per lliurar-se, en canvi, al sector més esquerrà del seu partit. Com a prova de la radicalita­t de l’agenda de Biden, els republican­s presenten les últimes declaracio­ns de la congressis­ta Alexandria Ocasio-Cortez sobre l’estrena del president: “Crec que molts de nosaltres esperàvem una Administra­ció molt més conservado­ra, definitiva­ment el president Biden ha superat les expectativ­es que tenien els progressis­tes”, va dir el cap de setmana passat la novaiorque­sa.

“Després de la cara coneguda del president Biden, són els demòcrates més radicals de Washington els qui tenen les claus i estan provant d’accelerar i anar el màxim de lluny possible abans que els nordameric­ans els tornin el cotxe”, va sentenciar McConnell unes hores abans del discurs presidenci­al.

La demolidora crítica del líder dels republican­s confirma que, encara que els demòcrates van aconseguir tirar endavant el pla de rescat de Biden sense suport dels conservado­rs, la resta de propostes s’enfronten a un camí legislatiu encara més complicat.

El president confia, però, que la popularita­t de les seves iniciative­s entre l’opinió pública dels Estats Units, més oberta des de la recessió del 2008 a ampliar el paper del Govern en l’economia, els porti a col·laborar.

La proposta de Biden per reforçar l’Estat de benestar està estructura­t en dues parts: inversions a deu anys vista valorades en un bilió de dòlars en inversions i 800.000 milions de dòlars en forma de crèdits fiscals, en part per fer permanents els ajuts a les famílies incloses en l’últim pla de rescat, una mena de renda bàsica per a les llars amb nens.

Els republican­s s’oposen amb especial afany a aquesta mesura, que posa fi al consens de les últimes dècades que els ajuts socials han d’estar lligats a la feina, denuncien. Els demòcrates justifique­n la reforma perquè amb el sistema actual els més pobres en queden fora.

La Casa Blanca assegura que és possible finançar l’anomenat Pla per a les Famílies Americanes sense trencar la promesa electoral de Biden que no apujarà els impostos a ningú que guanyi menys de 400.000 dòlars l’any. A més de

RUPTURA AMB L’ERA REAGAN El president vol que els nord-americans vegin el Govern com a part de la solució

UNITAT AL PARTIT DEMÒCRATA Ocasio-Cortez diu que la nova Administra­ció ha “superat” les expectativ­es

DOBLE OBJECTIU Invertir en educació ajudarà el país a competir amb la Xina, segons la Casa Blanca

 ?? BRENDAN SMIALOWSKI / AFP ?? El president Joe Biden, al fons, abandonant una roda de premsa dimarts passat a la Casa Blanca; en primer pla, Kamala Harris
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP El president Joe Biden, al fons, abandonant una roda de premsa dimarts passat a la Casa Blanca; en primer pla, Kamala Harris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain