La Vanguardia (Català-1ª edició)

Justificar bé la decisió

-

Si el final de l’actual estat d’alarma no dona pas a cap altre, una cosa que sembla molt improbable, seran els jutges de cada comunitat autònoma els que hauran de decidir si permeten o prohibeixe­n la limitació de drets que estableixi cada regió.

Què cal fer a partir del 9 de maig, data en què decau l’estat d’alarma, és objecte de discussió ara en els executius autonòmics, alguns dels quals –per exemple el País Basc– ja han avançat que voldrien mantenir les restriccio­ns actuals. Catalunya també s’ha començat a pronunciar al respecte.

La intenció del Govern de la Generalita­t és intentar blindar el toc de queda amb un decret que modificari­a en part la llei de Salut Pública. Aquest pas haurà de ser ratificat pel TSJC, que podria rebutjar-lo davant una possible vulneració de drets fonamental­s.

Sigui quina sigui la fórmula que s’adopti, serà molt important que el Govern la justifiqui bé, i més quan es preveu que el ritme de vacunació millori i l’epidèmia tendeixi a l’estabilitz­ació. Sense arguments sòlids, no només hi ha el risc que un jutge tombi la idea del Govern, sinó que la ciutadania no respongui.

Després d’abandonar la vaga de fam fa una setmana, l’opositor rus Aleksei Navalni va aparèixer ahir demacrat i amb el cap rapat en una videoconfe­rència des de la presó davant el tribunal que el jutja per difamar un militar veterà.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain