La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Robin Hood d’Amèrica

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Amb la solemnitat de les grans ocasions, passades les nou de la nit, el sergent d’armes va donar la benvinguda al Congrés al president dels Estats Units, Joe Biden. “He vingut a parlar de crisi i oportunita­ts”, va dir als legislador­s abans de desglossar el seu pla per assegurars­e que “els Estats Units conquereix­en el futur”, és a dir, no només es recupera de la crisi actual sinó que és capaç d’afrontar la competènci­a de la Xina i i liderar el segle XXI.

Les seves últimes propostes, valorades en quatre bilions de dòlars que pretén finançar amb pujades d’impostos als més rics i les grans empreses, tenen caires revolucion­aris i un fort component estratègic. Però Biden Hood, com l’ha batejat la premsa nord-americana, no va fer servir grans figures retòriques per vendre’l a l’opinió pública. Tampoc no va estirar de la necessitat de posar fi a les greus desigualta­ts que la pandèmia i l’assassinat de George Floyd han deixat violentame­nt al descobert, o de combatre el canvi climàtic, encara que és el que pretén fer.

Qui abans-d’ahir a la nit va prendre la paraula va ser més aviat Joe, el fill de Scranton, l’home d’orígens humils que des dels vuit anys somiava ser president i a la tercera ho ha aconseguit. El Govern, va assegurar Biden, pot ser part de la solució i no del problema, com els han dit –també els demòcrates– des dels temps de Ronald Reagan. Les inversions que planteja, va assegurar, redundaran en “milions de llocs de treball ben pagats per als americans”. Fins a quaranta-tres vegades va dir Biden la paraula jobs, llocs de treball, al seu discurs.

“Sé que molts de vosaltres a casa us estareu preguntant si aquestes feines són per a vosaltres. Molta gent amb qui vaig créixer se sent abandonada i oblidada, vull parlar directamen­t amb vosaltres”, va dir Biden manllevant una línia clau del discurs que va portar Donald Trump a la Casa Blanca el 2016, el de la defensa dels perdedors de la globalitza­ció, trufada entre altres que podrien sortir de la boca del socialista Bernie Sanders. El 90% dels llocs de treball que el seu pla d’infraestru­ctures crearà, actualment a debat al Congrés, no requereixe­n un diploma universita­ri, els va assegurar la vigília de complir cent dies a la Casa Blanca. Sense minimitzar les dificultat­s actuals, Biden va transmetre optimisme. “Vaig heretar un país en crisi, la pitjor pandèmia en un segle, la pitjor crisi econòmica des de la Gran Depressió, el pitjor atac a la nostra democràcia des de la guerra de Secessió”, va dir en referir-se a l’assalt al Capitoli. Ara, però, “Amèrica està en marxa una altra vegada”. “Amèrica sempre s’aixeca, com estem fent ara”, va dir connectant amb la cauta onada d’optimisme que recorre al país gràcies a la injecció d’1,9 bilions de dòlars aprovat pel Congrés i Biden al març i als avenços de la campanya de vacunació.

Més de la meitat dels nord-americans n’ha rebut almenys una dosi. El 70% dels més grans de 65 anys estan vacunats i les morts per la covid han descendit un 80% des del gener. És “un dels èxits logístics més grans que el nostre país ha vist mai”, va tornar a celebrar sense reconèixer la feina realitzada per Trump per desenvolup­ar i adquirir-ne milions de dosis a temps.

Els EUA avancen, però Xina i altres països també. “No podem quedar-nos aquí, hem de fer alguna cosa més que reconstrui­r el país, hem de reconstrui­r-lo millor”. El seu argument per justificar els 2,3 bilions de dòlars que vol invertir en infraestru­ctures és que reparar les autopistes i aeroports, portar la banda ampla a l’Amèrica rural i substituir les canonades de plom per millorar la qualitat de l’aigua crearà milions de llocs de treball i reforçarà la competitiv­itat del país.

En canvi, Biden va recórrer a arguments més estratègic­s per explicar perquè els EUA han de fer un esforç històric i aprovar una inver

MISSATGE ALS “OBLIDATS” El mandatari assegura que per al 90% dels llocs de treball que crearà no cal títol universita­ri

CAP MENCIÓ A TRUMP El president dels EUA celebra l’èxit de la vacunació com “una fita col·lectiva”

LA PUGNA PEL SEGLE XXI Adverteix que si els Estats Units es queden enrere en educació, la Xina els superarà

 ?? NICHOLAS KAMM / AFP ?? Biden regala a la seva esposa Jill la flor de dent de lleó que ha recollit abans de pujar a l’helicòpter, a Washington
NICHOLAS KAMM / AFP Biden regala a la seva esposa Jill la flor de dent de lleó que ha recollit abans de pujar a l’helicòpter, a Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain