La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un Navalni demacrat reapareix en públic després de la vaga de fam

El seu moviment polític es dissol abans de ser declarat “extremista”

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Amb el cap rapat al zero i un senzill uniforme blau, el reclús Aleksei Navalni, l’opositor que més crida a la Rússia de Vladímir Putin, es va deixar veure aquest dijous per primer cop des que va deixar la vaga de fam fa una setmana.

Va ser per videoconfe­rència, durant la vista judicial sobre l’apel·lació contra la multa que se li va imposar al febrer per haver difamat Ignat Artemenko, de 94 anys, un veterà de la Segona Guerra Mundial. A les pantalles se’l veia demacrat, tant o més que el seu moviment polític, al qual un altre tribunal està a punt de declarar “extremista”. Abans que arribi la il·legalitzac­ió, el polític ha decidit dissoldre’l.

Durant la compareixe­nça, va mantenir una actitud desafiador­a. Ell i els seus advocats van acusar els jutges d’utilitzar Artemenko per agradar al Kremlin.

“Vull dir, estimat tribunal, que el vostre rei està nu”, va etzibar a la jutgessa del Tribunal Bàbuixkins­ki de Moscou, referint-se d’aquesta forma al president de Rússia, Vladímir Putin. “Milions de persones criden això, perquè és evident. Quins resultats ha tingut aquest govern mediocre? Porta una corona que llisca, penja de les orelles”.

La detenció de Navalni al gener va provocar la jornades de protesta contra el Kremlin més grans dels darrers anys. En l’última, la setmana passada, es van manifestar desenes de milers de persones en desenes de ciutats de Rússia.

Els advocats defensors van argumentar que la denúncia contra l’opositor no la va firmar el mateix veterà. El tribunal, tot i això, va rebutjar l’apel·lació i va mantenir la multa de 850.000 rubles (9.400 euros) que li va imposar al febrer.

Artemenko va participar l’any passat en un vídeo per donar suport a la reforma constituci­onal que permet a Putin seguir en el poder fins a l’any 2036. Navalni va dir que les persones que apareixien en el vídeo eren “traïdors”, “gent sense consciènci­a” i “lacais corruptes”.

La fiscal, Iekaterina Frólova, va dir que no hi ha pitjor insult per a un veterà a qui dir-li traïdor. “Un traïdor no pot ser perdonat. I tampoc no és possible perdonar un insult contra una persona que va anar al front amb 15 anys”, va subratllar.

Navalni també es va mostrar emocionat quan es va adonar que entre el públic hi havia la seva dona, Iúlia Navàlnaia. Durant una aturada, li va demanar que es posés on pogués veure-la i li va explicar com està sortint de la vaga de fam i que sembla “un horrible esquelet”. “Durant

L’opositor perd l’apel·lació contra la condemna per haver difamat un veterà de la II Guerra Mundial

la nostra primera cita pesava dos quilos més que ara. Llavors, 74; ara, 72”, va dir l’opositor. “72 et queda millor que 74”, va fer broma la seva dona. “Per això la gent s’aprima”, va acabar ell amb una rialla des de la colònia penitencià­ria IK-2 de Pokrov, a cent quilòmetre­s de Moscou. Allà compleix 2,5 anys de presó per violar la llibertat condiciona­l concedida després d’una condemna per frau del 2014, que ell i els seus seguidors consideren fabricada per apartar-lo de la política.

Segons els seus advocats, al gener Navalni pesava 94 quilograms.

Mentre això passava, el seu estret col·laborador Leonid Vólkov anunciava en un vídeo a internet que la seva organitzac­ió política es dissol oficialmen­t.

La decisió es pren abans que el Tribunal de la Ciutat de Moscou, declari “extremista” el moviment de Navalni, com va demanar la Fiscalia la setmana passada. Seguir funcionant, va dir Vólkov, seria exposar els seus treballado­rs i col·laboradors a penes de presó.

Va subratllar que la tasca duta a terme per la xarxa d’oficines regionals ha “sembrat la llavor de la llibertat, i aquesta donarà brots”, va dir. En la llista d’organitzac­ions “extremiste­s” de Rússia hi ha una trentena de grups, inclosos els Testimonis de Jehovà i l’Estat Islàmic.

 ?? AP ?? El líder opositor Aleksei Navalni es dirigeix al Tribunal Bàbuixkins­ki de Moscou per videoconfe­rència des de la presó
AP El líder opositor Aleksei Navalni es dirigeix al Tribunal Bàbuixkins­ki de Moscou per videoconfe­rència des de la presó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain