La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina nega que l’any passat perdés població

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

La Xina va confirmar aquest dijous que la seva població va continuar creixent durant l’any passat. L’afirmació refuta una notícia publicada el dia anterior pel diari Financial Times, que assegurava que el nombre d’habitants al gegant asiàtic es va contreure per primer cop en les últimes sis dècades. Les dades seran fetes públiques amb resultats del setè cens nacional, però se’n desconeix la data de publicació.

Segons les fonts del diari financer, s’esperava que la població xinesa baixés dels 1.400 milions de persones, una xifra utilitzada des de l’any 2018. En cas de confirmar-se, hauria suposat la primera caiguda des dels anys 1960-1961, quan milions de persones van morir a causa de les polítiques del Gran Salt Endavant de Mao.

Des de la Xina, mitjans estatals com el Global Times van assenyalar l’error del diari britànic. Però encara que la població no es reduís l’any passat, reconeixen que les taxes de creixement s’han contret en els darrers anys i que el nombre d’habitants a la Xina podria arribar al seu pic “d’aquí un any o dos” abans de començar a minvar.

El demògraf xinès He Yafu creu que la població començarà a caure el 2022, ja que el nombre de nadons arribats al món serà inferior a 10 milions de persones i el de morts superarà aquesta xifra. “Calculo que el nombre de naixements a la Xina el 2020 serà de més de 12 milions, caurà a uns 11 milions aquest any i després caurà un altre milió el 2022”, va asseverar.

A finals de l’any 2020, funcionari­s de l’Oficina Nacional d’Estadístic­a van recórrer el país porta per porta recollint dades per elaborar el nou cens. S’esperava la publicació dels resultats per a aquest mes d’abril, però l’anunci va ser postergat al·legant la necessitat de més temps per preparar el document final.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain