La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alcalde de Nova York vol la ciutat oberta l’1 de juliol

El governador Cuomo, el seu superior, qualifica les previsions d’irresponsa­bles

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Sense encomanar-se a ningú, l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, va anunciar aquest dijous que la ciutat està preparada per tornar a la normalitat total el proper 1 de juliol.

Tot obert, va pregonar, oferint un sentit de normalitat que és absent des de març de l’any passat. Vol els bars, restaurant­s, museus, gimnasos, perruqueri­es, botigues, pavellons, estadis, teatres (tret de Broadway, per al setembre), tot a la seva màxima capacitat, sense limitacion­s.

“Quan avancem cap a una recuperaci­ó per a tothom, és l’hora de fixar-nos una meta per a una reobertura completa de Nova York. I aquesta meta és l’1 de juliol. Estem a punt per a la reobertura total”, va remarcar De Blasio.

“La raó per la qual puc fer aquest anunci és perquè us heu vacunat, heu lluitat molt durant aquesta crisi”, va assenyalar adreçant-se als veïns.

Hi ha un problema en aquesta planificac­ió, que el mateix alcalde va reconèixer. “No”, va replicar quan li van preguntar si d’això n’havia parlat amb el governador de l’estat, Andrew Cuomo.

De Blasio no disposa d’un poder unilateral i correspon al governador prendre aquestes decisions que va assumir De Blasio.

Va matisar que era un pla i es va atrevir a anar tan lluny com animar a què retornin dels turistes, quan el govern federal manté les restriccio­ns d’entrada d’estrangers, o a obrir el metro les 24 hores al dia l’1 de juliol, terreny en el qual, com en els altres, no té capacitat de decisió.

La ciutat de Nova York viu diverses crisis a alhora. Totes venen d’abans –la dels negocis tancats, la dels sense sostre o la del repunt de la violència armada–, però la pandèmia les ha amplificat. N’hi havia una que era larvada i que la covid ha treta a la llum: la guerra entre el governador de Nova York, Andrew Cuomo, i l’alcalde De Blasio.

Al cap d’una estona, Cuomo va mostrar l’esperança que la ciutat pugui reobrir fins i tot abans de l’1 de juliol. Entre aquests dos polítics demòcrates i enemics, funciona el jo més que tu.

El governador, investigat per diversos casos de presumptes abusos sexuals i la mala gestió de la pandèmia en els geriàtrics, va assegurar ser reticent a les projeccion­s. “Són irresponsa­bles”, va afegir. Va insistir que no se sap què passarà al maig o al juny. “Què significa reobrir, amb tot plegat de tornada a la normalitat?”, es va plantejar.

“Els números indiquen que ens movem, però la covid encara no ha acabat i ahir van morir 38 persones. Encara que hi ha progressos, la gent continua morint”, va afegir. El seu to va ser el contrapunt a l’optimisme de l’alcalde. “Podem ajuntar totes aquestes peces i recuperar la vida. Serà l’estiu de Nova York”, va insistir De Blasio.

De 8.000 casos diaris a la ciutat s’ha passat a 2.000. Si continua aquesta projecció, al juliol baixarà dels 600 per dia. L’alcalde va ser incapaç de concretar el seu pla, si caldrà utilitzar mascareta, si s’exigirà o aconsellar­à estar vacunat.

Es va limitar a un “veurem què passa aquests dos mesos”. Tampoc no va tenir resposta per justificar que la majoria de professors de les escoles públiques continuïn a casa seva.

El governador, en la guerra oberta amb l’alcalde, diu que la reobertura podria ser fins i tot abans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain