La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso acaba la campanya reobrint la batalla amb Sánchez pel final de l’alarma

Calvo qualifica de “disbarat estrambòti­c” l’actuació de la mandatària madrilenya

- JUAN CARLOS MERINO TONI BATLLORI

A mesura que s’acosten les eleccions madrilenye­s del 4 de maig, ja s’albira a l’horitzó més immediat el final de l’estat d’alarma previst pel Govern central per al 9 de maig, tot just cinc dies després de la cita amb les urnes.

Pedro Sánchez reafirma el propòsit de no prorrogar més l’alarma, i després de més d’un any de crisi i dures restriccio­ns impregna d’optimisme el seu discurs polític gràcies a una estratègia de vacunació massiva contra la covid que a parer seu serà el preàmbul d’una accelerada recuperaci­ó econòmica. Però el missatge esperançad­or del president del Govern espanyol xoca amb el discurs de la presidenta madrilenya i aspirant a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso, basada a enfrontar-se amb l’Executiu central per les mesures restrictiv­es imposades per contenir la pandèmia i a esgrimir una mena de “llibertat a la madrilenya” que consistiri­a, segons destaquen, a anar a terrasses o discoteque­s després d’una dura jornada de feina, o a anar a missa i als toros, “perquè em dona la gana”. “Visc a Madrid i per això soc lliure”, argumenta Ayuso.

Davant el final de l’alarma, la mandatària madrilenya va llançar ahir la sospita que Sánchez està esperant que s’acabi la campanya electoral per adoptar, després del 9 de maig, “mesures impopulars” per tenir a ratlla el virus. “L’animo que ho faci ara mateix, perquè les persones que sí que gestionem la pandèmia, no com ells, necessitem saber amb dies d’antelació com organitzar-nos, els ciutadans necessiten saber amb temps com viuran”, va advertir durant una visita al municipi de Villarejo de Salvanés.

Ayuso va construir el seu perfil propi i va guanyar gran projecció política en permanent contrast i confrontac­ió amb Sánchez durant els moments més durs de la pandèmia. I sempre va denunciar l’estat d’alarma com un instrument per retallar llibertats als madrilenys i lligar curt l’administra­ció regional. En canvi, al·lega que gràcies a les seves pròpies i diferencia­des iniciative­s Madrid està vencent el virus sense deixar de ser la locomotora econòmica d’Espanya.

Ara que l’alarma arriba a la fi, Ayuso reclama que Sánchez articuli un marc jurídic alternatiu –un pla B que fa un any que el líder del PP, Pablo Casado, demana– per evitar trobar-se a partir del 9 de maig en “una profunda alegalitat”, segons va advertir ahir. I va assegurar que s’esperarà que passin les eleccions per veure “quines decisions pren el Govern, que per ara desconeixe­m”.

La vicepresid­enta primera de l’Executiu central, Carmen Calvo, va tornar a respondre a Ayuso amb contundènc­ia, la gestió i campanya electoral de la qual va qualificar de

“disbarat estrambòti­c”. Ahir des de Barcelona Calvo va criticar que la presidenta madrilenya acumula “dos anys d’inacció absoluta, sense retre comptes, sense pressupost­os, sense lleis”. “De disbarat en disbarat, i d’estrambot en estrambot”, va lamentar Calvo, Madrid corre ara el risc, segons va alertar, que “el feixisme espanyol” s’instal·li a l’executiu

EL DISCURS ELECTORAL La presidenta de Madrid alerta que Sánchez adoptarà més “mesures impopulars”

autonòmic. “Un disbarat autèntic”, va advertir.

La vicepresid­enta va criticar que Ayuso no parli d’hospitals, educació o drets. “El que ha fet Ayuso és destrossar-ho tot, i perquè no se n’assabenti gaire gent ha decidit que la campanya consisteix a parlar de la cervesa, dels nòvios i de coses completame­nt absurdes”, va atiar. I davant la “rebel·lia institucio­nal contínua” en què va situar la presidenta madrilenya en la gestió de la pandèmia, Calvo va assegurar que ja és moment de llançar “un missatge d’entusiasme” davant un futur immediat de recuperaci­ó econòmica i sortida de la crisi.

El mateix missatge optimista que, alhora, va transmetre el mateix Pedro Sánchez ahir en un acte amb empresaris a Madrid: “És cert que hi ha fatiga social, però aquesta emergència s’acabarà molt més aviat del que havíem pensat gràcies a la vacunació, després de la qual ens espera una recuperaci­ó econòmica formidable”, va assegurar.

MISSATGES “ABSURDS” Calvo avisa que Ayuso parla de “la cervesa i els nòvios” per ocultar la seva falta de gestió

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain