La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge dona un mes a la família Franco per treure els béns de Meirás

La família del dictador sol·licita que s’elimini l’inventari amb els seus més de 700 objectes

- CARLOTA GUINDAL

Un jutjat d’A Coruña ha donat un termini d’un mes a la família del dictador Francisco Franco perquè tregui tots els seus béns del pazo de Meirás. La lletrada de l’Administra­ció de Justícia encarregad­a de fer la diligència ha advertit que podrà emportarse el que hi ha dins de l’immoble, a excepció dels que ja va col·locar l’Estat després de prendre possessió de la propietat el desembre del 2020.

A més, en la resolució s’ordena a l’Estat que permeti l’accés al pazo dels profession­als designats per la família Franco per dur a terme la retirada de les propietats. D’altra banda, el jutjat de primera instància número 1 d’A Coruña dona a les parts un termini de deu dies perquè informin sobre la petició dels Franco d’eliminar de les actuacions l’inventari de béns de la mansió a tots els efectes, així com que se’n prohibeixi la divulgació, que havia estat redactat per tècnics de la consellerí­a de Cultura i Patrimoni Nacional.

L’Advocacia de l’Estat i les parts codemandan­ts en el procés, Xunta, Diputació i ajuntament­s de Sada i A Coruña, poden presentar un recurs de reposició en el termini de cinc dies.

Els nets del dictador, que han promogut aquesta actuació judicial, entenen que la publicació de l’inventari, amb més de 700 béns i mobles, molts d’alt valor historicoa­rtístic, va atemptar greument contra la seva intimitat. Per això reclamen que es destrueixi i no pugui tornar a ser utilitzat.

L’Audiència Província d’A Coruña va ordenar a l’Estat tornar els béns que hi havia dins del pazo perquè en el procés judicial per a la reclamació de la propietat l’Estat no va requerir tals béns. L’Advocacia de l’Estat ara estudia si presenta un altre procés judicial per iniciar-ne la reclamació.

La sala va revocar una resolució del jutjat que ara concedeix un mes per treure els mobles i que al seu dia va ordenar dipositar a favor de l’Estat tot el mobiliari i elements accessoris del pazo de Meirás.

Els magistrats explicaven que en el procés judicial existent no és procedent la discussió sobre a qui li pertany el mobiliari, ja que l’Administra­ció no ho va reclamar en la seva demanda inicial. Tot i això, l’Audiència Provincial va deixar oberta la possibilit­at que l’Administra­ció pugui demanar en un altre plet la titularita­t dels mobles que consideri que són propietat de Patrimoni Nacional assignat a l’ús del cap de l’Estat.

 ?? LV ?? La família Franco va interposar un recurs per recuperar els mobles i pertinence­s de dins del pazo
LV La família Franco va interposar un recurs per recuperar els mobles i pertinence­s de dins del pazo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain