La Vanguardia (Català-1ª edició)

La proposta d’estructura de Govern afegeix incertesa entre ERC i Junts

JxCat esmenarà el plantejame­nt d’Esquerra, amb Economia i Exteriors en disputa

- ÀLEX TORT IÑAKI PARDO TORREGROSA

L’arquitectu­ra del nou Govern que ERC va proposar dimarts a Junts a la presó de Lledoners obre un nou front de controvèrs­ies en les negociacio­ns per formar govern i investir el republicà Pere Aragonès com a president de la Generalita­t. El mer estudi de l’estructura implica per força anar més enllà per aprovar-la i pensar també en qui es farà càrrec de cadascuna de les 14 conselleri­es –una més de les que hi ha actualment– que posen sobre la taula els republican­s. I si no n’hi ha prou amb els desacords, per exemple, en l’estratègia independen­tista o la coordinaci­ó a Madrid, ara toca decidir qui comandarà departamen­ts tan importants com són el d’Economia o el d’Acció Exterior.

Els de Carles Puigdemont, tot i admetre “bones sensacions”, esmenaran el text d’Esquerra i faran una contraprop­osta “probableme­nt demà [per avui]” sobre l’estructura de Govern, segons fonts de Junts. “Hi haurà esmenes segur”, asseguren alhora. I més, davant de propostes com la d’unir Acció pel Clima amb Acció Exterior. Una possibilit­at que va assenyalar el diari Ara i que a Junts, tot i que eviten confirmar si això s’ha plantejat, no els quadra: “Clima i Exteriors no tenen res a veure. Sembla més normal que el primer es conjumini amb Territori...”.

De fet, JxCat té com a punt de partida “girar la truita” de les conselleri­es i comandar les que fins avui han liderat els republican­s i a l’inrevés. Per tant, ambiciona Exteriors, que amb el probable lideratge de Josep Rius o Ramon Tremosa podria coordinar-se amb el Consell per la República. També vol Economia i responsabi­litats socials fins avui a càrrec d’ERC, com Educació i Salut –amb Josep Maria Argimon al capdavant–. Però els d’Oriol Junqueras afegeixen nous departamen­ts –l’esmentada Acció pel Clima, Universita­ts i Recerca, i Igualtat i Feminismes– i pretenen fer un repartimen­t sense tenir en compte el criteri de Junts.

Així, ERC xoca amb els postconver­gents i vol seguir liderant Exteriors. I està disposada a cedir Economia sempre que es creï un comissiona­t específic per gestionar els fons europeus. Fins i tot té el nom de Miquel Puig, que fou director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) amb Jordi Pujol i ara regidor republicà a l’Ajuntament de Barcelona.

A més, la primera idea d’Esquerra era relegar, o fins i tot trossejar, Territori i Polítiques Digitals. El primer actualment el dirigeix Damià Calvet; el segon, Jordi Puigneró. Per tant, activitats com Sostenibil­itat o Medi Ambient, adherides a Territori, haurien de passar a ser competènci­a de la nova conselleri­a d’Acció pel Clima. ERC proposa igualment dotar d’entitat pròpia una nova conselleri­a d’Igualtat i Feminismes. Pel que fa a Polítiques Digitals, podria quedar relegada a una secretaria.

Sobre la resta de conselleri­es, ni ERC ni JxCat no preveuen ara com ara cap canvi pel que respecta a la seva estructura. Però hi ha en marxa una negociació i tot és susceptibl­e de canvi. Després de dos dies sense reunions formals, probableme­nt els grups tornaran a reunir-se avui.

Ahir, en la primera sessió de control al Govern a l’hemicicle del Parlament des del 16 de desembre, totes aquestes qüestions ni es van tractar. Albert Batet, president del grup parlamenta­ri de JxCat, no va fer cap referència a les negociacio­ns. Ni tan sols de passada. Tampoc va haver d’ignorar el nou intent de pressió per part del president del grup parlamenta­ri d’ERC, Josep Maria Jové, i del candidat a la presidènci­a de la Generalita­t, Pere Aragonès, perquè hi hagi acord ara, que van intervenir just després del postconver­gent.

Esquerra va redoblar la pressió, malgrat oblidar-se de l’ultimàtum de l’1 de maig per arribar a un pacte. Fins i tot, Aragonès va espolsarse qualsevol insinuació dels comuns i del PSC de canviar de socis.

Amb tot, va instar JxCat a entendre’s i formar Govern “com més aviat millor”. El vicepresid­ent del Govern va constatar la necessitat de posar en marxa de seguida les institucio­ns que formen la Generalita­t i el Parlament de Catalunya. “Per a això és necessària una investidur­a”, va assenyalar per afrontar amb Junts la reconstruc­ció social i econòmica i “la resolució del conflicte amb l’Estat”.

A Aragonès li va donar peu Jové, que va lamentar que la sessió de control d’ahir fos encara a un vicepresid­ent amb funcions de president, i no a un nou president. “No s’entén, perquè no té sentit, que encara no s’hagi format Govern”, va insistir. Per a Jové, a Junts ja no li valen “excuses” i va remarcar que Esquerra vol “ni jugar ni esgotar els terminis”. Hi ha temps fins al 26 de maig.

Aragonès torna a apressar els de Puigdemont per arribar a un pacte i Jové afirma que ja “no hi ha excuses”

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? El cap d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové, i el vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, ahir
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE El cap d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové, i el vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain