La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden, l’hereu de Roosevelt

-

El president Joe Biden va afirmar abans-d’ahir, en el primer discurs que va fer davant el Congrés dels Estats Units, que l’ambiciós pla de reformes econòmique­s i socials que pensa implementa­r, valorat en 1,8 bilions de dòlars i finançat apujant els impostos a les rendes més altes, “ens ajudarà a reconstrui­r el país i a competir amb la Xina i altres països del món”. Era la confirmaci­ó del gir econòmic que la Casa Blanca es disposa a dur a terme per superar la pandèmia, provar de corregir desigualta­ts històrique­s i competir cara a cara amb el gegant asiàtic.

La voluntat transforma­dora de Biden s’ha evidenciat d’una manera accelerada en els primers cent dies de mandat. Se l’ha denominat la revolució tranquil·la, però no deixa de ser una revolució dins dels paràmetres en què s’ha mogut l’economia i el paper de l’Estat en les últimes dècades als Estats Units. Les reformes socials de Biden no només acostarien els EUA a un model d’Estat de benestar similar als europeus, sinó que trenquen una praxi política començada en la presidènci­a de Reagan, als anys vuitanta del segle passat, que culpava el Govern de tots els mals del país i, per tant, com menys Govern hi hagués i menys afectés la vida dels ciutadans, millor. Biden vol revertir aquesta política convençut, com va dir abans-d’ahir, que “vostès i jo som el Govern, no una força en una capital llunyana ni una força poderosa fora del nostre control”. I com a mostra que el Govern pot ser útil a la gent va exhibir l’èxit de la campanya de vacunació.

Biden vol posar en marxa un ambiciós pla d’infraestru­ctures i una nova estratègia econòmica i fiscal per competir amb la Xina i amb la qual vol crear milions de llocs de treball per als nord-americans, inclosos els de menys qualificac­ió acadèmica o profession­al. No li serà gens fàcil aconseguir l’aprovació del Congrés per al seu programa d’infraestru­ctures, valorat en 2,3 bilions de dòlars i a finançar amb més impostos als més rics,

Com el predecesso­r, llança un ambiciós pla de reformes per reconstrui­r els EUA davant el rival xinès

atès que els republican­s s’hi oposen frontalmen­t ja que la seva política econòmica és als antípodes de la de l’Administra­ció Biden, fet que augura que no serà senzill aconseguir consensos.

Un dels principals objectius de Biden és plantar cara a la Xina, a la qual va enviar un missatge dur afirmant que no tolerarà pràctiques comercials “injustes” contra treballado­rs o indústries dels Estats Units. Per això ha dissenyat l’agenda més progressis­ta d’un president en gairebé cinquanta anys, per transforma­r i prioritzar el paper del Govern federal. I té pressa per fer-la efectiva. Sap que només disposa de dos anys perquè les eleccions de mig mandat poden fer que el 2022 els demòcrates perdin escons al Congrés i amb ells la curta majoria que ara tenen, cosa que dificultar­ia molt tirar endavant les seves iniciative­s.

L’única comparació possible del pla de reformes de Biden és el new deal de Franklin D. Roosevelt, ideat per treure el país de la crisi de la Gran Depressió. Ha passat gairebé un segle i un altre president demòcrata afronta també el repte de reconstrui­r la nació després del desastre de la covid. No hi ha precedent d’un paquet fiscal de la mida del que proposa Biden, que sembla tenir ben apresa la lliçó keynesiana. Roosevelt i Biden podrien fusionar-se en la història per la mida i l’amplitud de les seves ambicions progressis­tes, però almenys hi ha tres similituds més entre tots dos: van apostar en els primers cent dies per una allau de decrets i lleis per intentar frenar el col·lapse econòmic, la capacitat de treball en equip i dedicació al càrrec, i la fortalesa mental malgrat les tragèdies sofertes quan eren joves i de les quals van sortir més forts.

El president Biden veu que el capitalism­e de mercat de l’era Reagan no pot reconstrui­r per si sol el país. Té al cap un nou new deal, un nou contracte social entre el Govern federal i el poble que permeti reconstrui­r els Estats Units i reestructu­rar el sistema impositiu per poder competir amb la Xina, la gran rival del segle XXI.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain