La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bufen aires nous

- Lluís Foix

Les pires funeràries en ple carrer que ens arriben de l’Índia han sacsejat la consciènci­a internacio­nal. El coronaviru­s no coneix fronteres ni ideologies ni països pobres o rics. No s’atura amb discursos, amb tuits o amb demagògia partidària, sinó amb la vacuna. Els cent dies de la presidènci­a de Joe Biden són insuficien­ts per fer un balanç del mandat, però sí que ofereixen clars indicis que la política i el tarannà dels quatre anys de Trump han canviat radicalmen­t. La millor manera de ser fort i respectat és que els altres també millorin.

La prioritat era vacunar massivamen­t la població i a hores d’ara més de la meitat d’adults han rebut una o dues dosis. El nombre d’infectats i morts s’ha reduït substancia­lment malgrat que més d’un 20 per cent d’americans rebutgen vacunar-se o no ho faran si no se’ls obliga legalment.

La política d’expansió econòmica recorrent als criteris keynesians d’inversió pública està donant els primers resultats. F.D. Roosevelt ha pres la iniciativa en contra dels criteris impulsats pel conservado­risme de Reagan. Aquell liberalism­e sense fre ni mesura

La pandèmia està generant noves vies econòmique­s i socials per combatre la crisi

potser s’ha acabat. Aquest canvi de paradigma l’ha fet un president de 78 anys, sense soroll i sense discussion­s inútils amb la premsa com solia fer l’inefable Donald Trump.

Tan important com afrontar els reptes interns és l’abandoname­nt de l’“Amèrica primer” trumpista i restablir la política d’aliances i de seguretat col·lectiva que va permetre l’hegemonia dels Estats Units i d’Occident els últims cent anys. Biden apujarà impostos per mitigar les desigualta­ts, però només a aquells ciutadans que percebin més de 400.000 dòlars a l’any.

Davant la tragèdia que viu l’Índia ha anunciat que produirà un arsenal de vacunes perquè arribin a tot el món. O ens salvem tots o no se salva ningú. Aquesta actitud és compartida per la UE, que ha recorregut a polítiques keynesiane­s per sortir de la greu crisi.

Penso que el més intel·ligent per tornar la confiança en la gestió pública és detectar la direcció dels vents que bufen a Washington i a les principals capitals europees. El discurs no es pot cenyir a qui ha pagat la decoració del pis de Boris Johnson, al “viure a la madrilenya” de Díaz Ayuso o a les anomenades cimeres de Lledoners per repartir-se càrrecs, funcions i prebendes en el probable futur govern de Catalunya, dos mesos i mig després de la celebració d’eleccions. Més serietat i menys gestualita­t simbòlica. Menys populisme i més responsabi­litat i més atenció als vents que bufen per construir una societat més equitativa. La política és necessària, però ha de ser més útil.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain