La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya vol blindar el toc de queda i deixar servir sopars

El Govern farà un decret per mantenir la mobilitat nocturna limitada sense l’estat d’alarma El Procicat es decanta perquè els bars puguin tenir clients a la nit, però no abans del 9 de maig Les restriccio­ns que afectin drets fonamental­s les hauran de vali

- CELESTE LÓPEZ ANTONI LÓPEZ TOVAR Madrid/Barcelona

El 9 de maig es posarà punt final a l’estat d’alarma actual, decretat el 25 d’octubre del 2020 i ampliat poc després per un període de sis mesos. El Govern tancarà el principal paraigua jurídic per al control de la pandèmia, i les autonomies preparen, amb incertesa, el nou escenari, en què assumiran la responsabi­litat de les restriccio­ns.

El País Basc (el territori actualment més afectat per la pandèmia) i Castella i Lleó van demanar ahir una pròrroga de l’estat d’alarma –que no tindrà lloc–, mentre que Catalunya treballa en mesures aperturist­es que afecten la restauraci­ó i en una reforma legislativ­a que reforci les tesis de les autoritats sanitàries a l’hora de prendre decisions que impliquin restriccio­ns en els drets fonamental­s, com el toc de queda.

El Govern anunciarà avui les reformes en les restriccio­ns actuals, vigents fins al 3 de maig. Les decisions venen molt marcades per una situació epidemiolò­gica que provoca desconfian­ça pel fet que es manté estable sense presentar una tendència a la baixa en espera dels efectes del creixent ritme de vacunació. En aquest context no es plantegen grans canvis en un termini immediat, però sobre la taula agafa pes la idea de permetre l’obertura de bars i restaurant­s perquè puguin servir sopars, un fet vetat des de fa quatre mesos.

El Govern ja va retocar al juliol la llei de Salut Pública per subratllar les seves competènci­es en les restriccio­ns

El Procicat es decanta per aquesta posició aperturist­a, que també podria implicar un retard d’una hora, fins a les onze de la nit, en l’horari d’inici del toc de queda. Són mesures subjectes a l’evolució de les dades epidemiolò­giques i amb una aplicació que es planteja a mitjà termini, no abans del 9 de maig.

Aquesta data està marcada en

qualsevol mesura que suposi una restricció en els drets fonamental­s. Amb motiu de l’extinció del primer estat d’alarma, el Govern ja va modificar al juliol la llei de Salut introduint-hi que, en situacions de pandèmia declarada, “les autoritats sanitàries competents podran adoptar mesures de limitació a l’activitat, el desplaçame­nt de les persones i la prestació de serveis en determinat­s àmbits territoria­ls” a partir d’un informe del director de Salut Pública. També hi va afegir: “L’establimen­t de les mesures esmentades s’haurà de dur a terme tenint en compte sempre la menor afectació als drets de les persones, i sempre que sigui possible s’hauran d’ajustar territoria­lment al mínim àmbit necessari per a la seva efectivita­t”.

En qualsevol cas, la modificaci­ó legislativ­a que es vol fer dimarts no evitarà que les decisions del Govern passin pel sedàs del TSJC. No hi ha pas cap altra opció, explica l’exjutge Francisco Béjar, secretari de la secció de dret constituci­onal del

Col·legi de l’Advocacia de Barcelona: “El que no pot faltar és l’autoritzac­ió o ratificaci­ó judicial d’aquestes mesures, perquè no tothom pot restringir drets fonamental­s. Es pot acordar un toc de queda en el marc de l’estat d’alarma. Fora d’això es poden continuar prenent mesures fins i tot restrictiv­es de drets fonamental­s. El que no pot ser és que les administra­cions públiques comencin a restringir drets fonamental­s sense tenir el control judicial”.

La clau del bon funcioname­nt de les mesures de control de la pandèmia sense el germà gran de l’estat d’alarma està en una bona argumentac­ió de les propostes per part de les autoritats sanitàries. I, tot i així, hi pot haver disfuncion­s. “El problema quan hi ha intervenci­ó judicial és que un jutge pot valorar d’una manera, i un altre, d’una altra”, indica Béjar. Admet que el paper d’àrbitres de la pandèmia és complicat per als jutges, que han tendit a acceptar els criteris de les administra­cions. “Però de vegades les administra­cions s’han plantat davant el jutge amb fets consumats o sense justificar de manera plena. Si s’actua de manera raonable, la conclusió també hauria de ser raonable”.

També les decisions consensuad­es pels consellers de sanitat de les autonomies en el marc del Consell Interterri­torial de la Salut hauran de passar pels togats perquè es tracta de mesures que hauran d’implementa­r les diferents comunitats.

Un expert afirma que els jutges no hi posaran problemes si les propostes estan ben argumentad­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain