La Vanguardia (Català-1ª edició)

Policia i Guàrdia Civil es vacunaran a partir de dilluns amb Moderna

- MAYKA NAVARRO / MARTA RICART

El Departamen­t de Salut va comunicar ahir als seus interlocut­ors a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya que la vacunació dels seus agents començarà dilluns i durarà fins dijous. Se’ls vacunarà en quatre instal·lacions i rebran la injecció de Moderna.

La vacunació es durà a terme a les dependènci­es de la Policia Nacional a la Zona Franca de Barcelona i a les comandànci­es de Girona, Tarragona i Lleida.

Als quatre punts s’han habilitat neveres per conservar convenient­ment les vacunes, segons fonts oficials al corrent del procés de vacunació.

Salut no va voler donar més detalls; només es va indicar que quan s’acabi la vacunació s’informarà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), com va ordenar aquest organisme.

El TSJC va resoldre dimarts que Salut vacuni en 10 dies els agents de les forces de seguretat de l’Estat en la mateixa proporció que els Mossos d’Esquadra, dels quals un 80% ja porten una dosi. En canvi, només s’ha vacunat un 9,9% dels policies i un 6,3% dels guàrdies civils.

És així perquè la Generalita­t, els dos cossos de seguretat i la Delegació del Govern estatal a Catalunya van trigar un mes i mig a acordar com havien de vacunar els agents, des que es van començar a posar les injeccions l’11 de febrer a mossos, docents i altre personal essencial. La Delegació del Govern espanyol ha acusat la Generalita­t de dilatar el procés des de l’inici. Es van creuar molts correus i trucades, però fins al 4 de març no hi va haver una reunió, en què es va acordar començar a vacunar el 25 de març.

Salut ha explicat que no es va començar abans perquè els responsabl­es de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no van facilitar les llistes completes d’agents, perquè Salut els enviés un SMS per triar lloc i data de la injecció i per abocar les dades a les bases de vacunació. Es va començar a vacunar alguns agents, però el 15 de març es va paralitzar l’ús d’AstraZenec­a, la vacuna que es feia servir amb el personal essencial, per l’alerta en diferents països per casos de trombosi. Quan es va tornar a utilitzar la vacuna, Espanya va canviar el criteri i va deixar de posar-la a persones de menys de 60 anys. Així, la vacunació del personal essencial més jove va quedar suspesa.

Ara es farà, per ordre judicial, entre policies i guàrdies civils. Salut els destinarà dosis de Moderna, que fins ara s’ha fet servir bàsicament als hospitals, per a sanitaris i malalts de més risc. Les segones dosis s’hauran de posar un cop passats 28 dies. Aquesta setmana van arribar a Catalunya 30.200 dosis d’aquesta vacuna, dissenyada als EUA i d’ARN missatger, com la de Pfizer.

Les injeccions es posaran en quatre dependènci­es dels dos cossos policials

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Les escoles han estat entorns altament segurs gràcies a la bona aplicació de les mesures de prevenció
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Les escoles han estat entorns altament segurs gràcies a la bona aplicació de les mesures de prevenció
 ?? EP ?? Un vial de Moderna
EP Un vial de Moderna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain