La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern aparta quatre anys els gestors d’un asil amb 61 morts

- JAVIER RICOU Lleida

Han passat els mesos i encara no hi ha una explicació oficial sobre el disparat índex de mortalitat registrat en una residència de Tremp (durant la segona onada de la pandèmia), on un brot letal –quan aquests centres ja tenien activats alguns protocols per protegir-se de la covid– va apagar la vida de gairebé la meitat dels usuaris. Fins a 61 morts, entre 140 residents.

Aquestes morts es van registrar en menys de quatre setmanes (a finals de l’any passat), i el brot es va propagar també sense control –un altre fet extraordin­ari en la segona onada– entre els treballado­rs del centre. 42 dels 65 treballado­rs es van infectar.

Sembla que el cas va agafar Salut per sorpresa, si es fa cas de la versió de familiars d’aquests morts, que acusen aquest departamen­t de reaccionar massa tard. Aquests parents afirmen que quan el Govern va agafar les regnes del geriàtric (el 22 de novembre del 2020) el mal ja estava fet.

I així ho va intuir també la Fiscalia de Lleida, que al desembre va obrir una investigac­ió per esbrinar “possibles responsabi­litats penals” de la direcció de la residència de la Fundació Fiella a Tremp. En aquest escrit –la causa segueix el seu curs i ja s’han començat a prendre declaracio­ns– es parla de “possibles delictes d’homicidi per imprudènci­a i de delictes contra la seguretat dels treballado­rs”.

Amb aquests antecedent­s no hauria d’estranyar, doncs, que ara el Govern hagi decidit no retornar els comandamen­ts d’aquesta residència als antics gestors. Ni tampoc l’anunci que aquesta mesura –una de les més estrictes aplicada contra un geriàtric de Catalunya per presumpta mala gestió durant la pandèmia– s’allargui en el temps. A la resolució de la Generalita­t, avançada per ElDiario.es, s’estableix que la direcció de la residència Fundació Fiella de Tremp serà responsabi­litat durant els pròxims quatre anys de la Fundació Sant Joan de Déu de Lleida, que ja va assumir amb la benedicció del Govern la gestió d’aquest asil per Nadal.

Tant Salut com Afers Socials haurien arribat a la convicció que els antics gestors –a qui es va demanar opinió abans d’adoptar aquesta mesura– no estarien capacitats en aquests moments per tornar a agafar les regnes d’aquest geriàtric. Durant la pandèmia el Govern ha intervingu­t 36 residèncie­s, els directors de les quals han

Durant la pandèmia s’han intervingu­t 36 residèncie­s i s’ha retirat la gestió a mitja dotzena

estat rellevats temporalme­nt, i s’ha retirat la gestió a mitja dotzena de geriàtrics, tal com informa Afers Socials.

En aquests moments, segons dades de Salut, un 98,17% del miler de residèncie­s de Catalunya tenen semàfor verd. Són centres sense covid, però el virus encara continua als geriàtrics, malgrat que la gran majoria de residents ja estan vacunats. Hi ha 19 asils amb semàfor taronja –això implica que hi ha algun positiu en aquests centres– i una residència amb semàfor vermell, cosa que assenyala brots greus, com el que acaba d’afectar una residència d’Esparregue­ra, amb 24 positius.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain