La Vanguardia (Català-1ª edició)

La discapacit­at intel·lectual, una llosa per trobar feina

La covid agreuja la situació d’un col·lectiu ja molt castigat

- D. MARCHENA

La discapacit­at intel·lectual suposa una llosa feixuga per accedir al món laboral. Ho denuncia un informe de dos doctors en Dret i professors de la Universita­t Autònoma de Barcelona, Ricardo Esteban Legarreta i Carolina Gala Durán. Una dada avala les dificultat­s d’aquestes persones a l’hora de trobar feina, un luxe només a l’abast d’una de cada cinc persones del col·lectiu.

Si el cop de porta de les empreses és un greu trastorn per al desenvolup­ament de qualsevol persona, encara més en el cas dels qui tenen algun tipus de discapacit­at intel·lectual. La inactivita­t laboral de candidats aptes per a determinad­es feines, com demostren nombrosos exemples, es tradueix en “un dur obstacle per tenir una vida autònoma”.

Dincat, la principal representa­nt del sector a Catalunya, agrupa unes 300 entitats socials i representa 40.000 persones amb discapacit­at intel·lectual. Aquesta confederac­ió d’associacio­ns ha rescatat dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a del 2019 per posar xifres al drama. La taxa d’ocupació del col·lectiu era llavors d’un 20,4%, mentre que el de les persones sense discapacit­at era de gairebé un 70%.

Quatre de cada cinc integrants del grup no treballen. I els seus companys més afortunats han d’afrontar la bretxa salarial. El seu salari equivaldri­a a un 82,9% del que cobraria un altre al seu lloc. I aquesta era la radiografi­a anterior a la crisi suscitada per la covid, que ho ha espatllat tot una mica més. Prop d’un 10% dels associats de Dincat amb feina en empreses ordinàries han deixat de treballar durant l’últim any.

“Hem de millorar el model actual d’inserció laboral”, admet Carles Campuzano, director de

Dincat. “És necessari –afegeix– avançar per garantir el dret a la feina de tothom. Per això s’han d’incrementa­r significat­ivament les oportunita­ts de totes les persones amb discapacit­at intel·lectual que vulguin treballar”.

No és una qüestió de filantropi­a o d’altruisme. I molt menys de caritat. Són drets, reconeguts fins i tot per una convenció de les Nacions Unides. Els professors Esteban Legarreta i Gala Duran conclouen que la discapacit­at és un factor que agreuja “l’exclusió laboral i, per extensió, l’exclusió social dels qui la pateixen i de les seves famílies”.

El seu informe ha cristal·litzat en 50 propostes de Dincat perquè aquests drets no siguin paper mullat. Un món més inclusiu, diu, exigeix mesures de discrimina­ció positiva i reforçar la compatibil­itat entre ajuts socials i feina remunerada. I més compromís de la societat.

 ?? EP ?? Treballado­rs de Femarec, una entitat d’acció social
EP Treballado­rs de Femarec, una entitat d’acció social

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain