La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Torre Garcini, més a la vora

L’Ajuntament de Barcelona emprèn els tràmits per transforma­r l’antiga masia del Guinardó en un equipament per a persones grans

- JESÚS SANCHO

Una de les últimes masies del Guinardó espera una nova vida. A la Torre Garcini hi ha prevista una rehabilita­ció integral per transforma­r-se en un equipament per a persones grans. La recuperaci­ó d’aquest edifici, documentat des del segle XVIII, és una llarga reivindica­ció veïnal. L’Ajuntament el va adquirir definitiva­ment el 2018 després d’un procés d’expropiaci­ó per set milions d’euros. Aquell mateix any es va convocar una jornada de portes obertes perquè els ciutadans coneguessi­n de primera mà l’interior de l’immoble. Des d’aleshores és tancat, però no cau pas en l’oblit. El Consistori ha convocat fa poc un concurs per adjudicar els serveis relatius per a la redacció del projecte de reforma i adequació de la finca per als nous usos. “Aquest tràmit permetrà l’elaboració del projecte, que determinar­à les intervenci­ons que cal fer i concretarà el calendari i el pressupost d’execució”, assenyalen fonts municipals.

L’actuació preveu una reforma integral de la masia, amb una superfície construïda de 650 metres quadrats, i la possibilit­at d’ampliar el conjunt amb un edifici nou de 250 metres quadrats de planta baixa més una planta i una alçària màxima de vuit metres.

El Consistori convoca un concurs arquitectò­nic per reformar l’edifici, tancat des de fa anys

També es preveu l’adequació dels jardins, amb una superfície d’uns 1.203 metres quadrats, per destinar-ne una part a horts urbans. Segons es recull al plec de condicions de la licitació, el pressupost màxim previst per a tota l’obra s’estima en 2,8 milions d’euros, en espera que es concreti la inversió final i un calendari d’obres.

La finca, situada al carrer del Xiprer número 40-46, té un nivell de protecció D, és a dir, com a bé d’interès documental, segons el catàleg de patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona. La masia, que fa anys va estar a punt de ser enderrocad­a per construir-hi pisos, també se la coneix com a Torre de la Concepció o popularmen­t com la Trinxera, perquè quedava enfonsada respecte als marges del camí que portava cap a l’actual passeig de Maragall. Els historiado­rs apunten que el nom de Garcini que ha arribat als nostres dies es deuria a la castellani­tzació del cognom d’uns dels seus propietari­s, Josep Gaietà Garciny de Salomó. Els últims habitants van ser membres de la família Alòs, que van abandonar l’edifici el 2010 després que diverses generacion­s visquessin a la masia des del 1882.

El concurs valorarà les propostes que tinguin una sensibilit­at especial a l’hora de recuperar el patrimoni arquitectò­nic i cultural que representa l’immoble com a vestigi del passat rural del barri del Guinardó. A més a més, es tindran en compte les caracterís­tiques del conjunt de la finca pel que fa a la configurac­ió d’espais i els materials que es faran servir.

Sobre l’equipament per a persones grans, es preveu un punt d’informació i un altre de dinamitzac­ió social i cultural per desenvolup­ar-hi activitats de formació, lleure, mantenimen­t físic i foment d’hàbits saludables. El centre disposarà de sales de reunions, de jocs de taula, de lectura i d’actes. També s’habilitarà una aula informàtic­a i altres espais per fer-hi tallers, a més de lavabos, magatzem i una zona de despatxos. L’accés principal serà preferentm­ent per la porta principal, situada a la façana sud des del passatge Garcini, tot i que es valorarà la possibilit­at que s’ubiqui una segona entrada des del carrer del Xiprer.

D’altra banda, s’elaborarà un estudi per a la recuperaci­ó d’elements patrimonia­ls existents a la parcel·la, com una torre de la qual no es conversa el molí però de què encara són visibles els dos pous amb què es proveïa.

Fins que es dugui a terme l’esperada rehabilita­ció de la masia i per evitar que es deteriori més amb el pas del temps, els veïns demanen que es pugui obrir l’espai provisiona­lment. Fonts municipals asseguren que l’Ajuntament té constància de les demandes veïnals i “s’hi està treballant conjuntame­nt”.

Els veïns demanen que s’obri l’espai de manera provisiona­l fins que es dugui a terme l’esperada rehabilita­ció

 ?? XAVIER CERVERA ?? La Torre Garcini del Guinardó, tancada des de fa anys, es convertirà en un equipament per al barri
XAVIER CERVERA La Torre Garcini del Guinardó, tancada des de fa anys, es convertirà en un equipament per al barri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain