La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Ajuntament vol adaptar la Carta Municipal al fet metropolit­à

-

tributari propi que permeti, per exemple, a l’Ajuntament establir un nou impost. Un cas recent és del gravamen local a l’allotjamen­t turístic, que va haver de passar pel filtre de la Generalita­t.

Una altra vella aspiració barcelonin­a, reconeguda també a la Carta Municipal i que no s’ha pogut materialit­zar mai en aquesta dècada i mitja d’oblit, és la d’articular menors, de Barcelona s’han estavellat no només contra la passivitat dels polítics, sinó també, i sobretot, contra l’oposició dels estaments judicials, una oposició que ha estat frontal en el cas del Consell General del Poder Judicial. Un pedaç municipal per cobrir aquest dèficit ha estat la creació d’un Consell Tributari que, a partir de la mediació entre les parts en litigi, prova d’evitar que la conflictiv­itat de caràcter administra­tiu s’acabi dirimint a les instàncies judicials.

Uns dels impulsors de la iniciativa de l’Ajuntament per reivindica­r la vigència del seu estatut d’autonomia, el regidor de Presidènci­a, Jordi Martí Grau, apunta en conversa amb La Vanguardia a una altra de les actualitza­cions que requereix la Carta Municipal. El 2010, després que entrés en vigor, es va establir per llei un altre règim especial, també únic a Espanya, el de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona. El procés de reconeixem­ent efectiu de la realitat metropolit­ana que s’ha posat en marxa a través de diverses vies, com el Pla Director Urbanístic o el Pla Estratègic Metropolit­à

de la Regió de Barcelona, no hauria d’obviar l’adequació de la Carta a aquell nou marc.

Jordi Martí assegura que el propòsit del Programa per a l’Impuls del Règim Especial de Barcelona va molt més enllà de l’organitzac­ió d’unes jornades de debat. L’objectiu final és “refrescar” unes lleis que, en molts aspectes, han quedat obsoletes, incidir en una sèrie de canvis legals. Això explica que el programa s’hagi vehiculat mitjançant un decret d’alcaldia i que hi hagi la ferma convicció de constituir una ponència que elaborarà les propostes de modificaci­ons que s’elevaran a altres instàncies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain