La Vanguardia (Català-1ª edició)

REACTIVACI­Ó

Barcelona defineix deu grans objectius i una seixantena d’accions clau per reactivar l’economia a mitjà i a llarg termini

- RAÚL MONTILLA

CAP A LA

Un nou eix innovador a la Via Laietana, el hub d’economia blava al Port Olímpic, el pol científic de la Ciutadella del Coneixemen­t o el reforç de la Rambla com a eix cultural... Tots són projectes de futur que formen part del conegut com a Barcelona Green Deal, el full de ruta municipal que fixa la creació de 100.000 llocs de treball al sector digital i verd amb el 2030 com a horitzó. Fins al 2023, i comptant l’any passat, l’Ajuntament invertirà 672 milions d’euros a donar forma al pla, de què avui es donarà compte al ple com a mesura de govern.

Segons recull el document a què ha tingut accés La Vanguardia, dels 672 milions d’euros, 140,5 correspone­n a partides de l’any passat, entre les quals dels fons covid; 219,1 milions es gastaran durant aquest any; 147,9 milions, l’any que ve, i 164,5 milions, el 2023. Seran diners que es faran servir en deu objectius estratègic­s de cara a abordar el futur postpandèm­ia, com, per exemple, ser capital digital i tecnològic­a d’Europa; ser hub de referència per al talent nacional i internacio­nal; protegir l’estabilita­t i la seguretat de l’economia de proximitat; transforma­r el model turístic, i ampliar la presència de Barcelona en l’àmbit internacio­nal.

A la llista també hi ha ser la ciutat líder en matèria d’emprenedor­ia i innovació; garantir la qualitat de la feina i l’ocupabilit­at dels ciutadans; fer créixer i enfortir el teixit d’empreses i iniciative­s d’economia social i solidària a Barcelona; fomentar l’economia circular i la transició ecològica, i ser la ciutat de referència per a nous pols d’activitat econòmica.

Són deu grans objectius, i per assolir-los també s’han identifica­t una seixantena d’accions concretes, com la creació de nous espais per a l’economia, la formació de profession­als, treballar per la prolongaci­ó del Mobile World Congress més enllà del 2024, l’aposta pel trilingüis­me, l’impuls de les Apeus, la transforma­ció del comerç de proximitat, la seva promoció i la nova estratègia de locals de planta baixa... Sense oblidar els nous fons de reactivaci­ó econòmica, ampliar els espais turístics de la ciutat, múltiples campanyes –també internes–, i també reforçar la marca de ciutat.

El Barcelona Green Deal també treballa a partir de la creació de tres grans nodes urbans amb la remodelaci­ó de la Sagrera, l’estació de Sants i les Glòries. El Besòs, Montjuïc, la Zona Franca i l’espai de la Fira s’apunten com a espais per a la reindustri­alització, sense oblidar un nou impuls al 22@.

Besòs, Montjuïc, Zona Franca, Fira, Port Olímpic i Ciutadella s’erigeixen en nous pols de futur

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain