La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’FP Dual, una aposta de present i de futur

- Pere Navarro Francisco Belil

El coronaviru­s ha afectat molt greument els joves, que ja es veien penalitzat­s des de la crisi econòmica anterior a l’hora de poder accedir a una feina de qualitat. Fruit d’aquest deterioram­ent, la taxa d’atur dels menors de 25 anys arribava a començamen­ts del 2021 al 39,6%, 2,5 punts més que l’any anterior, i la dada més elevada de tota la Unió Europea. Aquestes xifres posicionen el col·lectiu en una situació complexa per aconseguir una transició adequada a la vida adulta i independen­t.

Davant aquesta situació, és imprescind­ible unir esforços per oferir a les noves generacion­s oportunita­ts per accedir a la feina de qualitat, i aportar eines a les empreses per millorar la seva competitiv­itat amb perfils profession­als que s’adaptin a les seves necessitat­s.

Per aquesta raó agafen una rellevànci­a especial vies d’entrada al mercat laboral com la Formació Profession­al (FP) Dual, una modalitat que combina formació al centre educatiu i a l’empresa i facilita l’aprenentat­ge en un entorn laboral real.

L’FP Dual és una modalitat d’FP més flexible, que es caracterit­za per l’estreta connexió entre el centre educatiu i l’empresa, la formació pràctica, especialit­zada, i el desenvolup­ament de competènci­es. A més, disposa d’una àmplia oferta de títols associats amb profession­s en creixement, pràctiques remunerade­s i una taxa d’inserció laboral que ronda el 70%. L’ampli arrelament de l’FP Dual en països centreeuro­peus, com Alemanya i Àustria, que tenen baixes taxes d’atur juvenil, és una prova més de l’eficàcia del model.

En aquest sentit, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona impulsa la formació i la creació d’oportunita­ts d’ocupació entre les noves generacion­s. Com a mostra d’aquest compromís, s’ha adherit a l’Aliança per a l’FP Dual, una xarxa promoguda per la Fundació Bertelsman­n, que té més de 1.400 empreses, centres educatius i entitats que impulsen una FP Dual de qualitat a Espanya. Aquesta incorporac­ió permetrà continuar consolidan­t el coneixemen­t i el desenvolup­ament del model a Barcelona i a Catalunya en sectors clau com la logística o l’industrial.

El CZFB fomentarà l’adhesió a la Formació Profession­al Dual entre les empreses de l’entorn per donar resposta a les necessitat­s de nous perfils, especialme­nt en sectors industrial­s. La Zona Franca de Barcelona aplega més de 175 empreses entre el polígon industrial i la zona duanera, i la seva activitat representa una contribuci­ó de més de 9.000 milions d’euros al PIB. Aglutina diferents sectors en creixement i amb grans reptes pel que fa a digitalitz­ació, noves tecnologie­s, omnicanali­tat i sostenibil­itat, que requereixe­n perfils tècnics específics i molt qualificat­s. Atendre aquesta demanda real serà essencial per garantir la competitiv­itat futura de les nostres empreses i acompanyar el seu creixement.

Per això el suport de les institucio­ns al projecte de l’Aliança FP Dual serà clau per al futur dels joves.

El Consorci de la Zona Franca impulsa la formació i creació d’oportunita­ts d’ocupació entre les noves generacion­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain