La Vanguardia (Català-1ª edició)

Calella es mobilitza contra els ocupes d’un hotel

Mig centenar d’adolescent­s amb antecedent­s policials han muntat el cau a l’antic hostal La Gaviota

- FEDE CEDÓ Calella

Fa cinc anys alguns joves de l’autoanomen­at Centre Social Okupat La Bruna ocupaven l’antic hostal La Gaviota de Calella (Maresme), que feia anys que estava tancat. El col·lectiu acollia persones sense recursos i es relacionav­a amb el veïnat sense provocar excessives molèsties més que alguna queixa per les festes que celebraven. Tot va canviar quan al recinte van començar a aparèixer grups de delinqüent­s. El conflicte va provocar la dissolució del centre okupa i els problemes es van disparar.

Fonts veïnals expliquen que els inquilins de l’antiga Bruna han anat variant fins que fa uns mesos s’hi van establir uns 50 joves migrants majors d’edat, la majoria amb una gran activitat delictiva i nombrosos antecedent­s policials, cosa que ha propiciat una gran sensació d’insegureta­t entre els veïns, que asseguren que els joves treballen de manera organitzad­a i fins i tot paguen un lloguer a un líder per allotjar-se en una de les habitacion­s.

La situació és tan greu que l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, va convocar fa poc una sessió extraordin­ària de la Junta Local de Seguretat a què va assistir el director general dels Mossos d’Esquadra, Pedro Ferrer, en què es va decidir posar fi a la conflictiv­itat que genera l’edifici ocupat. Compten per això amb la implicació dels Mossos, la policia local, el Cos Nacional de la Policia espanyola i la Guàrdia Civil.

Els Mossos d’entrada es van comprometr­e a redoblar la vigilància i la pressió als voltants de La Bruna, i han dissenyat un dispositiu regional per controlar i reduir la mobilitat del grup amb tren. El cas és que la policia catalana també ha hagut de reforçar la seguretat en diferents estacions de la comarca, ja que és habitual que joves adolescent­s assaltin els usuaris del ferrocarri­l. Aquesta situació, com ha passat a Mataró, ha propiciat que diferents famílies, amb filles assetjades per aquests joves, hagin organitzat patrulles de vigilància al voltant de l’estació.

Augmentar la vigilància ferroviàri­a i limitar la mobilitat del col·lectiu, segons els Mossos, permetrà abordar amb garanties el fenomen de la reincidènc­ia amb l’objectiu que l’acumulació de fets il·lícits els pugui portar a la presó.

A Calella els veïns de la zona han decidit fer un pas més en les protestes i han convocat una manifestac­ió

Una operació policial conjunta controlarà la mobilitat dels adolescent­s a les estacions de tren

el pròxim 1 de maig, segons informa el digital Calella.com. Per la seva banda, l’associació de veïns Calella Centre ha reiterat la petició de protecció, per bé que rebutja una altra de les possibilit­ats estudiades: muntar patrulles veïnals. Exigeixen, doncs, vigilància policial permanent a l’edifici o, en cas contrari, que l’Ajuntament posi seguretat privada i càmeres de vigilància.

 ?? CALELLA.COM ?? L’antic hostal La Gaviota, ocupat per delinqüent­s
CALELLA.COM L’antic hostal La Gaviota, ocupat per delinqüent­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain