La Vanguardia (Català-1ª edició)

El creador d’un test ràpid de la covid guanya el premi de Ciències de la FPdGi

El biotecnòle­g gallec César de la Fuente ha desenvolup­at la tecnologia als EUA

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

El biotecnòle­g gallec César de la Fuente Núñez, creador d’un test capaç de detectar el coronaviru­s utilitzant el mòbil, va ser proclamat ahir guanyador del premi d’Investigac­ió Científica, un dels guardons que concedeix la Fundació Princesa de Girona. L’acte va tenir lloc al centre cultural Las Cigarreras d’Alacant i va ser presidit pel Rei, acompanyat pel president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig.

Des del seu laboratori a la Universita­t de Pennsilvàn­ia (Estats Units), on exerceix com a professor, De la Fuente va agrair el premi dirigit als joves científics i va mostrar la seva confiança en “els més petits, perquè es converteix­in en científics i ens ajudin a sortir de la pròxima”, amb referència a l’actual pandèmia de la covid. Amb el seu equip de la universita­t, el científic ha desenvolup­at una tecnologia, basada en l’electroquí­mica, que permet detectar el coronaviru­s a través del mòbil en només cinc minuts. Mitjançant un xip, fet de cartró o paper, que té un circuit elèctric, l’usuari hi posa una mostra de saliva; en cas de contagi, la informació química es transforma en un senyal elèctric. Actualment el sistema està en fase d’assaig clínic, i, si es comerciali­tzés, tindria un cost de quatre euros.

Entre deu científics finalistes de menys de 35 anys, el jurat ha escollit De la Fuente (A Coruña, 1986), que el 2020 ja va ser elegit el millor investigad­or jove dels Estats Units per l’American Chemical Society. El seu grup de Pennsilvàn­ia és pioner en el desenvolup­ament d’antibiòtic­s per ordinador i, a més a més, protagonit­za diferents activitats en defensa de grups socialment desfavorit­s.

El d’Investigac­ió Científica és el quart i últim premi d’aquesta edició, l’onzena, després dels atorgats a la veterinàri­a i escriptora María Sánchez Rodríguez (modalitat Arts i Lletres); la sòcia fundadora de Goy Gentile Abogados, Lucía Goy Mastromiec­hele (Empresa), i el fundador de l’oenagé Nasco Feeding Minds, Ousman Umar (Social). Els quatre premiats rebran el guardó en un acte presidit pels Reis i la princesa Elionor de què encara no se saben la data i el lloc de celebració.

 ?? JOAQUÍN REINA / EP ?? El Rei al costat de Ximo Puig ahir a Alacant amb un grup d’estudiants
JOAQUÍN REINA / EP El Rei al costat de Ximo Puig ahir a Alacant amb un grup d’estudiants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain