La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ibers, el misteri continua

L’Arqueològi­c obre una gran mostra sobre una cultura clau i mal coneguda

- IGNACIO OROVIO

D’on venen? En què creien? Com afrontaven la mort? Va existir una primera Barcelona fundada per ells? D’on surt la seva llengua? Parlem dels ibers, un poble d’importànci­a capital a la Mediterràn­ia occidental del primer mil·lenni abans de Crist, de què desconeixe­m una pila de coses. Els va succeir (després d’esclafar-los) un imperi com el romà, que ens va deixar la llengua, l’esquema jurídic i mental i, sobretot, l’explicació del passat. Dels ibers no en va quedar (gairebé) ni rastre, i el Museu d’Arqueologi­a de Catalunya dedica una important exposició a aquest buit, L’enigma iber. Obre demà i es podrà veure fins al 16 de gener del 2022.

El muntatge ha costat 180.000 euros, 40.000 dels quals pel transport de les peces des d’altres museus i, tot i que el visitant no ho notarà pas, bona part de plafons i vitrines han estat reciclats de la (també) fabulosa exposició anterior del MAC, Art primer. L’enigma iber organitza partint de preguntes prop de 500 objectes procedents de 38 museus, col·leccions privades i institucio­ns catalanes, de la resta d’Espanya i de França.

El director de la institució, Jusèp Boya, va remarcar ahir el “plantejame­nt holístic” de l’exposició, que mira d’explicar el món iber globalment i amb voluntat d’arribar a un públic ampli. La mostra combina rigor i amenitat, i també vol ser –va dir Boya– una invitació al turisme interior, a la interessan­tíssima ruta dels Ibers (i ja no hi ha tancament comarcal), que recorre diferents jaciments. Ullastret és parada obligatòri­a.

L’enigma iber vol posar en diàleg algunes peces representa­tives d’aquesta cultura amb les últimes investigac­ions. Han passat 23 anys des que un muntatge sobre els pobles ibers va arribar a París, Berlín i Barcelona (al Caixaforum), i era el moment de tornar a fixar la lupa. L’exposició combina les peces (algunes són rèpliques) amb recursos audiovisua­ls i immersius que traslladen el visitant a una ciutat ibera o que el situen davant d’una estela, plena d’inscripcio­ns en llengua ibera, que li parla en aquesta llengua. Com suggereixe­n les investigac­ions, l’iber no té un origen indoeurope­u però té nexes amb l’eusquera.

Aquesta civilitzac­ió va ser de les més poderoses i originals de la Mediterràn­ia occidental en el tram final de l’edat del ferro. Alguns historiado­rs grecollati­ns li van fer atenció, però va caure en un forat negre fins que al segle XVII se’n va començar a estudiar la llengua. “No sabem si van tenir una literatura: per a què van escriure la seva llengua? Només per a anotacions comercials i cartes de negocis?”, qüestionav­a ahir l’arqueòleg i professor universita­ri David Asensio.

A les albors de l’arqueologi­a tal com l’entenem avui, a finals del segle XIX, hi va haver descobrime­nts que van fer popular aquest poble. El més representa­tiu, la Dama d’Elx, va ser una icona sobretot política, amb la tornada a Espanya (des de França, que l’havia comprada) durant els inicis del franquisme.

La mostra arrenca precisamen­t amb una rèplica de la Dama d’Elx esculpida el 1908 per Ignasi Pinazo, enviat especial al museu del Louvre, que la custodiava. Rep el visitant i serveix per alertar d’un enfocament que la mostra vol subratllar, el del paper de la dona de fa 2.500 anys.

També és d’una dona una de les restes clau de l’exposició, el d’un crani amb un clau que el travessa trobat al jaciment de Puig Castellar, dalt de Santa Coloma de Gramenet. “Tenia entre 30 i 40 anys, i ens suggereix que possibleme­nt hi havia forts episodis de violència entre les tribus iberes o potser dins els mateixos pobles”, va explicar ahir Carme Rovira, arqueòloga del MAC i responsabl­e del muntatge.

L’exposició arrenca al quilòmetre zero de l’arqueologi­a ibèrica: al Cerro de los Santos, a Montealegr­e del Castillo, a Albacete, on a finals del XIX van aparèixer moltes escultures. D’aquesta investigac­ió incipient es recorda el paper de Pere Bosch i Gimpera, expert arqueòleg i primer director del MAC.

La mostra explica les últimes

La mostra vol ser una invitació pública al turisme interior de la ruta dels Ibers per jaciments catalans

novetats sobre el seu genoma, i exhibeix algunes de les restes humanes desenterra­des a les excavacion­s: cranis travessats per claus.

L’ADN analitzat els últims anys revela una dada fonamental: els ibers no van arribar d’enlloc, sinó que són l’evolució antropològ­ica i cultural de pobles anteriors.

La ceràmica és un dels factors que revelen la unitat cultural ibèrica, tal com s’explica en un muntatge panòptic a l’inici del recorregut.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain