La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ingressos de la cultura catalana van caure un 24% el 2020 per la covid

El teatre, el cinema i els concerts van ser els sectors més castigats per les restriccio­ns

- LEONOR MAYOR ORTEGA

El sector cultural català va tenir una caiguda d’ingressos d’un 24% el 2020. La facturació es va situar en 3.387 milions d’euros davant els 4.475 milions d’euros de l’exercici anterior, segons revela un informe elaborat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) que es va publicar ahir.

La crisi del coronaviru­s i el confinamen­t van perjudicar els resultats de les empreses culturals a Catalunya. El teatre, el cinema i els concerts van ser els subsectors més castigats, ja que durant mesos es van veure obligats al tancament total. L’altra cara de la moneda la van presentar les àrees del videojoc i de la música en streaming, que van ser les úniques que van créixer l’últim any, d’acord amb les dades recollides pel Conca en col·laboració amb el Departamen­t de Cultura i l’Institut Català de les Empreses Culturals (Icec).

La pandèmia va obligar a tancar les sales de cinema, que també s’han vist castigades per la competènci­a de les plataforme­s digitals. El resultat va ser catastròfi­c per al sector cinematogr­àfic, que va experiment­ar “unes pèrdues d’un 73%”, segons l’informe.

Va passar una cosa semblant amb el teatre i els espectacle­s musicals, amb unes vendes que es van reduir un 58% i un 87%, respectiva­ment. Els museus i els edificis històrics també van patir una intensa pèrdua de visitants, que el Conca xifra en un 77%. No obstant això, l’estudi conclou que aquest sector no va veure tan afectats els ingressos, i xifra en un 35% la caiguda de vendes.

Al llibre li va anar una miqueta més bé. L’edició va caure un 12%, i les vendes en el comerç al detall, un 14%. Tot i això, sembla que el sector del llibre ja ha agafat el camí de la recuperaci­ó. Les activitats de disseny, fotografia i creació artística i literària van experiment­ar al llarg de l’any passat un decreixeme­nt semblant al del sector editorial que l’estudi del Conca xifra en un 12%.

Malgrat que les vendes de videojocs i de música en streaming van créixer un 11% el 2020, les propostes digitals per al consum cultural a casa han tingut un resultat desigual. L’informe assenyala que diverses iniciative­s que es van traslladar a internet, com el Mercat de Música Viva de Vic, el Festival de Peralada o la Fira de Tàrrega, no es van veure compensade­s econòmicam­ent per “la disminució dels ingressos i la pèrdua de patrocinis”.

Així doncs, els gestors culturals consultats pel Conca conclouen que en el futur hi haurà més oferta en línia, però pronostiqu­en que la cultura digital és “complement­ària” i no substituir­à la presencial. Per això vaticinen que els catalans continuara­n anant al teatre, al cinema i als concerts de seguida que les condicions sanitàries ho permetin.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain