La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jordi Savall dirigeix al Palau la seva primera ‘Creació’ de Haydn

- MARICEL CHAVARRÍA

Sempre sorprèn que Jordi Savall hagi tardat tant a abordar grans obres del repertori, com les Passions i l’ Oratori de Nadal de Bach o El Messies de Händel, projectes per als quals a Barcelona ha tingut la complicita­t del Palau de la Música Catalana. És el mateix que passa ara amb La Creació de Haydn. El seu debut en aquesta magna obra –“He estat ocupat interpreta­nt obres que no eren presents a les programaci­ons”, diu– serà el dimarts 4 de maig en doble sessió (17.30 h i 20.30 h) per donar cabuda a més públic. Hi haurà talls en el segon i tercer moviment perquè la durada permeti el doblet, però diferents, de manera que qui vagi als dos passis la sentirà íntegra.

Connectat a internet des del seu estudi a Bellaterra, el mestre i gambista va parlar ahir del concert tornant de París, on està preparant L’Orfeo de Monteverdi a l’Opéra Comique. “Estic feliç de començar una nova etapa amb el Palau –afirma–, i amb una obra que feia molt

LLEGIU UNA VERSIÓ MÉS ÀMPLIA DE LA TROBADA AMB JORDI SAVALL A www.lavanguard­ia.com/cultura que desitjava fer, la que més m’ha interessat de Haydn a part de la fascinant Les set paraules de Crist a la creu, que vaig gravar temps enrere. Sempre m’he sentit afí en esperit a les obres de Haydn, per la seva estructura, per la representa­ció del caos i per com del no-res crea un món de manera tant bella. Quan compon La Creació , en la maduresa, Haydn ha estat dos anys a Londres i ha sentit una bellíssima interpreta­ció del Messies. Sent que voldria fer una obra important de la seva vida. ‘Doncs pren el principi d’aquest llibre’, li diu un amic. Era la Bíblia”.

A Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya s’hi uneixen per a aquesta producció la soprano Yeree Suh, el tenor Tilman Lichdi i el baix-baríton Matthias Winckhler, a qui ja es va sentir amb Savall al Messies.

VENDA D’ENTRADES A entradasde­vanguardia.com

2X1 DESCOMPTE CLUB VANGUARDIA

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain