La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’economia dels EUA creix un fort 6,4% el primer trimestre

Vacunes i estímuls impulsen el consum com a motor de rellançame­nt

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El que alguns anomenen el “boom de la reobertura” va tenir l’indicador més clar dijous.

Entre injeccions de vacunes i de diners, l’economia dels Estats Units va créixer a un ritme del 6,4% en el primer trimestre del 2021. Encara que es preveia un 6,5%, els experts consideren que és la demostraci­ó que s’acosta una expansió forta propulsada per la recuperaci­ó del consum i l’ocupació després de més d’un any d’impacte per la crisi sanitària.

El Departamen­t de Comerç va informar aquest dijous que l’economia s’ha expandit un 1,6% en aquests tres primers mesos, en comparació a l’1,1% de l’últim trimestre del 2020. Això fa que el creixement interanual pugi el 6,4%.

La caiguda en els contagis de la covid, l’increment progressiu de la vacunació, els bilions d’inversió del Govern en el rescat de negocis i de famílies i la política acomodatíc­ia de la Reserva Federal (Fed), en la qual encara no s’entreveu el final dels tipus d’interès al zero o gairebé, són factors que coincideix­en en un mateix temps per impulsar un creixement rècord de l’economia dels Estats Units, segons els analistes.

Un ressorgime­nt econòmic sostingut és el millor camí per anar esborrant les empremtes brutals de la pandèmia en els negocis i en la taxa d’atur, com va reconèixer aquest dimecres Jerome Powell, president de la Reserva Federal, en la seva compareixe­nça davant els mitjans.

El banc d’inversions Goldman Sachs, en un informe de prospecció titulat Anatomia d’un boom, prediu un creixement del 7% al llarg del 2021, un ritme sostingut que no s’ha vist en 30 anys.

El producte interior brut (PIB) és la suma dels béns i serveis produïts per l’economia dels Estats Units i el seu salt del 6,4% es registra en base anualitzad­a per a aquests tres primers mesos de l’any. Al marge de l’increment que es va produir el tercer trimestre del 2020, una mica fictici perquè es va produir tot just reobrir per primera vegada, aquest és el millor període de creixement des del 2003.

Segons els pronòstics, l’economia dels EUA pot tornar aquest segon trimestre als nivells prepandèmi­a. Però adverteixe­n que després de la pèrdua de més de 20 milions de llocs de treball en l’etapa més dura de la crisi, el mercat laboral no recuperarà tot el terreny previ fins ben avançat el 2022.

Tot i això, la recuperaci­ó de l’ocupació va a bon ritme i el mes passat es van afegir gairebé un milió de llocs de treball, mentre que la taxa d’atur va caure al 6%. Aquest índex era del 3,5%, el més baix en mig segle, el febrer del 2020, abans de l’aplicació de les mesures de tancament per la distància social per combatre el virus.

És com haver capgirat el mitjó. Ara fa un any, l’economia es va contreure profundame­nt –la producció del segon trimestre va caure a una taxa anual del 31,4%– i l’atur va pujar al 14,8% l’abril del 2020, el nivell més alt des de la Segona Guerra Mundial. En tot l’exercici del 2020, l’economia es va contreure un 3,5%.

Els experts esperen un creixement del 7% al llarg del 2021 gràcies al “boom de la reobertura”

 ?? PATRICK T. FALLON / AFP ?? Primers visitants al museu George C. Page Museum de Los Angeles, reobert el proppassat dia 8
PATRICK T. FALLON / AFP Primers visitants al museu George C. Page Museum de Los Angeles, reobert el proppassat dia 8

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain