La Vanguardia (Català-1ª edició)

La banca i Comsa negocien un quitament d’uns 300 milions

La previsió és que el refinançam­ent del deute sigui per cinc anys

- EDUARDO MAGALLÓN

La banca negocia amb la constructo­ra Comsa un quitament del voltant de 295 milions d’euros del deute, segons fonts coneixedor­es de les negociacio­ns. Aquest acord, que es preveu firmar en les properes setmanes, permetrà refinançar la resta del deute pendent (prop de 487 milions d’euros) per als propers cinc anys. Fonts de l’empresa van dir ahir que “el procés està avançat i confiem a aconseguir un acord”.

El pacte que està ara en vigor finalitzav­a el 30 de juny d’aquest any, pel que és necessari tenir ratificat el refinançam­ent abans d’aquesta data. La consultora i auditora PwC està assessoran­t l’operació. El pacte contemplav­a que els bancs creditors poguessin quedar-se amb la majoria de les accions de l’empresa que presideix Jorge

Miarnau si no s’atenien certs compromiso­s.

El deute actual d’uns 812 milions d’euros de Comsa –controlat per les famílies Miarnau i Sumarroca– està dividit entre els quatre grans bancs espanyols gairebé en la seva totalitat. Santander és el que en té un import més alt: 375 milions. CaixaBank en té 215 milions, el BBVA 127 milions i Banc Sabadell 95 milions. El quitament de 295 milions que es negocia afectaria de manera proporcion­al les entitats bancàries afectades. Addicional­ment, diverses entitats petites són també creditores, si bé els quatre grans bancs són titulars del voltant del 97% del deute total.

La gestió de l’endeutamen­t s’allarga des de fa diversos anys, de manera que la majoria de les entitats tenen proveïts els seus respectius crèdits. Per això ha estat més fàcil dur a terme el quitament a canvi de donar oxigen i certesa a la constructo­ra.

Dels 487 milions que quedaran de deute, n’hi ha uns 80 que correspone­n a una línia de deute a curt i 225 milions més d’avals. En el primer cas es preveu reduir en 5 milions i en el segon en 30 milions respecte a la situació actual, segons fonts coneixedor­es de les converses.

Comsa va tancar el 2020 amb una facturació de 778 milions d’euros, una xifra lleugerame­nt superior en un milió a la de l’any anterior. El sostenimen­t dels ingressos l’any de la covid es deu principalm­ent a l’increment d’activitat en projectes d’infraestru­ctures destacant especialme­nt l’àmbit internacio­nal, que experiment­a un augment de la facturació del 12% respecte al 2019. Només aquesta àrea exterior aporta 299 milions.

La unitat de negoci de construcci­ó va facturar a prop d’un 5% més l’any 2020, fins a assolir els 489 milions d’euros. L’empresa de construcci­ó més gran de Catalunya també va augmentar la plantilla un 5%, fins als 5.300 empleats.

Les previsions per a aquest exercici són augmentar els ingressos fins als 820 milions i elevar la part del negoci a l’estranger als 302 milions, lleugerame­nt per sobre del 2020.

El 2016, Comsa va informar de la signatura del refinançam­ent de 719 milions d’euros de deute amb vuit bancs. El pacte preveia que les entitats financeres poden quedar-se amb el 50% de les accions del grup l’any 2021 en cas que no es torni un deute convertibl­e per valor de 250 milions d’euros.

La companyia va assolir un pacte després de mesos de negociació amb el Santander, CaixaBank, Bankia, Banc Sabadell, BBVA, Banco Popular, Bankinter i Unicaja. Com a part d’aquest refinançam­ent, estava previst que Comsa dugués a terme un programa de desinversi­ons d’actius. Els 719 milions d’euros refinançat­s el 2016 incloïen tres trams.

La constructo­ra es quedarà amb un deute de prop de 500 milions si es firma el pacte

 ??  ?? El president de Comsa, Jorge Miarnau
El president de Comsa, Jorge Miarnau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain