La Vanguardia (Català-1ª edició)

Repsol guanya 648 milions per la recuperaci­ó del cru

L’energètica redueix el seu deute fins als 6.452 milions

- CONCHI LAFRAYA

L’abrupta caiguda del preu del cru i la pandèmia van jugar l’any passat en contra dels resultats de Repsol i aquest any l’alça del barril de petroli, juntament amb la gestió de la companyia, han afavorit els seus comptes. La petroliera va guanyar 648 milions el primer trimestre de l’any, davant unes pèrdues registrade­s de 486 milions en el mateix període de l’any passat, quan va haver de fer un fort ajust dels seus inventaris.

El 2020, la crisi sanitària va enfonsar la demanda mundial i els preus de la matèria primera, la qual cosa va portar el cru de Brent a mínims de 15 dòlars el barril el mes d’abril i a una cotització mitjana per a l’any de 41 dòlars. Tot i això, entre gener i març d’aquest any el preu mitjà del barril s’ha situat en 61 dòlars.

El conseller delegat, Josu Jon Imaz, va afirmar que la posada en marxa del pla estratègic 20212025 comença a donar fruits. El deute net s’ha reduït en 326 milions, un 5% menys, fins als 6.452 milions.

El grup energètic ha presentat al Govern central 31 projectes amb una inversió associada de 6.359 milions per accedir als fons del programa Next Generation de la Unió Europea. L’objectiu d’aquests projectes, dels quals vuit són d’hidrogen renovable, és “donar suport a la indústria a Espanya i la recuperaci­ó de l’economia”, va afirmar Imaz.

Per la seva banda, el resultat net ajustat, que mesura específica­ment la marxa dels negocis del grup, es va situar en 471 milions d’euros, un 5,4% superior al primer trimestre de l’exercici passat, amb un destacat comportame­nt de les àrees d’exploració i producció i de química.

Així, la companyia presidida per Antoni Brufau va assenyalar que el model integrat de negoci de Repsol és “determinan­t” per

La companyia sospesa donar entrada a un soci en la seva filial de renovables i sortir a borsa d’aquí uns anys

aconseguir una xifra positiva en un context de gran dificultat, que afecta de forma notable el refinament i la mobilitat.

Pel que fa a dividends, va abonar al gener l’últim sota la fórmula de scrip dividend i al març es va aprovar el complement­ari en efectiu de 0,30 euros per acció, amb càrrec als comptes de l’any passat.

Respecte a la seva divisió de renovables, Imaz va obrir una nova possibilit­at combinada: donar entrada primer a un soci per desenvolup­ar aquest negoci amb el menor cost de capital i al cap d’uns anys treure l’esmentat negoci a borsa. En tot cas, l’executiu va destacar que té 13 mesos per davant respecte al termini que la companyia es va donar per prendre una decisió en ferm.

En l’altra gran divisió de clients, en què s’inclouen els serveis de mobilitat, recàrrega elèctrica, estacions de servei, venda de butà i propà, lubricants, i el negoci minorista d’electricit­at i gas, Imaz va refredar la possibilit­at de donar entrada a un soci. Tot i els resultats, les accions del grup van tancar ahir a 10,15 euros, amb un descens de l’1,05%. La seva capitalitz­ació supera els 15.900 milions.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Antoni Brufau, president, i Josu Jon Imaz, conseller delegat
EMILIA GUTIÉRREZ Antoni Brufau, president, i Josu Jon Imaz, conseller delegat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain