La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aena perd 241 milions fins al març, més que en tot el 2020

- MAITE GUTIÉRREZ

Aena ha perdut 241,2 milions d’euros durant el primer trimestre de l’any, xifra que gairebé dobla els números vermells de tot el 2020, quan es va anotar un resultat negatiu de 126,8 milions, per la caiguda dels ingressos a causa de les restriccio­ns a la mobilitat per la pandèmia.

El descens dels ingressos va ser del 54,8%, fins als 353,3 milions, de la mà de la caiguda del trànsit aeri, va informar ahir la cotitzada a la CNMV. El nombre de passatgers es va desplomar un 80,4% a Espanya, fins als 8,2 milions. La xifra amb prou feines equival al 15,6% del trànsit del primer trimestre del 2019. Si es comptabili­tzen les dades de l’aeroport de Luton (Londres) i dels sis aeroports d’Aena Brasil, la xifra de passatgers va ascendir a 11,4 milions, un 76,4% menys que igual període del 2020, encara que es tradueix en una recuperaci­ó del 18,9 % del trànsit del mateix període del 2019.

Aena és, tot i això, més optimista per al segon trimestre i va precisar que l’avenç dels processos de vacunació als principals països europeus, inclòs Espanya, i les expectativ­es d’una certa flexibilit­zació de les restriccio­ns imposades en els esmentats països, “porten a pensar que el segon semestre de l’any podria començar la recuperaci­ó del trànsit”.

La caiguda de passatgers es va traduir també en una reducció dels ingressos aeronàutic­s del 72,5%, fins als 136,5 milions; alhora, els ingressos comercials van caure un 17,8% i es van situar en 173,9 milions. La companyia ha registrat comptablem­ent els ingressos per rendes mínimes anuals garantides (RMGA) per import de 119,7 milions d’euros.

El gestor té un conflicte judicial obert amb les seves principals firmes comercials, la qual cosa li podria desquadrar els comptes. La companyia va informar la CNMV que un total de 95 empreses amb botigues als seus aeroports han acceptat la seva proposta de descomptes, el que suposa el 67,9% del total

El gestor aeroportua­ri espera recuperar passatgers a partir de la segona meitat de l’any

de contractes. Però aquests només represente­n el 14,2% de les rendes afectades. La resta estan paralitzad­es pels jutges.

Els principals arrendatar­is, com Dufry, Areas i SSP, han rebutjat l’acord i han sol·licitat als jutjats l’adopció de mesures cautelars perquè Aena no facturi les rendes mínimes acordades sota contracte i no executi els avals si es produeixen impagament­s.

Malgrat la reducció de l’activitat, Aena executarà el 2021 a la xarxa a Espanya inversions per 809,1 milions d’euros, dels quals a 31 de març del 2021 s’han executat 118,9 milions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain