La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’empresa avança el final de l’ERTO malgrat la incertesa amb el subministr­ament de xips

-

Seat va anunciar ahir als sindicats que el 30 de maig, un mes abans del previst, posarà fi a l’ERTO en vigor i implantarà diversos torns addicional­s per tal de poder recuperar producció perduda per l’escassetat de semiconduc­tors. No obstant això, fonts de l’empresa adverteixe­n que es manté la cautela davant el problema dels subministr­aments i avisen que “es necessitar­à flexibilit­at per adaptar-se a un escenari volàtil”. La decisió, celebrada pels sindicats, permetrà afegir un torn de producció en la línia 2 (Cupra Formentor i León), on es preveu treballar també a l’agost. Amb això, preveu atendre la millora de la demanda en alguns dels seus principals mercats exteriors. / Redacció

tindran visibilita­t de la meva previsió de demanda per saber què els demanaré, quan cal tenir-ho, quan m’ho han de servir, en quines condicions...

És un Lego, però molt complex. Tindrem ja tota la informació, inclòs el preu. Amb les peces l’arquitecte, a més de dissenyar, generarà els plànols i fitxers i donarà al fabricant la informació per fer les instal·lacions. Tot anirà a una altra planta on s’acoblarà i s’enviarà al solar.

I els fonaments?

Ja estaran fets mentrestan­t. I ara pensi en un gran moble d’Ikea.

No sé mai muntar-los.

Ells sí que en sabran i després hi ha els acabats finals i de jardineria i la tecnologia de sensors de qualitat d’aire, humitat, temperatur­a... Anirem emmagatzem­ant aquestes dades per al mantenimen­t dels edificis.

Quanta inversió requereix tot això? Jo ja vaig muntar abans una start-up, Privalia, amb un altre soci, que va anar bé i vam vendre per 500 milions d’euros a un competidor francès. I ara hem muntat aquesta constructo­ra amb quatre socis més.

Quant hi inverteixe­n entre tots?

Hi hem posat dos milions per començar. Al desembre aixequem una primera ronda de vuit milions de fons especialit­zats en immobiliar­i i en tecnologia per descarboni­tzar i fer escalable a nivell de costos i qualitat la construcci­ó.

Tant contamina la construcci­ó?

Ens queixem del que contamina l’aviació, civil però només suposa el 2,5% de les emissions de CO2. En canvi, construcci­ó i habitatge suposen més d’un 30%. Només el ciment ja és el 8%.

I si aconseguei­xen construir habitatge sostenible, però inassequib­le? Modular-ne la construcci­ó l’abaratiria.

Modular-la i digitalitz­ar-la no destruiria ocupació al sector de la construcci­ó? Avui patim escassetat de mà d’obra, perquè la disponible no està qualificad­a i abandona el sector –avui és molt dur– abans d’aprendre bé els oficis. Industrial­itzar i modular la construcci­ó seria el racional. Parlem del 13% del PIB mundial.

Per què l’habitatge de fusta i vidre ens sembla poc sòlid? Per cultura?

A França a partir del 2022 el 50% de l’habitatge de protecció oficial ha de ser de fusta o material que no deixi cap petjada de carboni. I aquí veurem regulacion­s fins i tot més estrictes.

També dels preus?

La sostenibil­itat o és bonica i barata o no és sostenible. Per això volem reduir a la meitat el termini de construcci­ó i els costos de mantenimen­t i consum de l’edifici i a zero la petjada de carboni.

Lluís Amiguet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain