La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esfondrame­nt del mite Bin Laden

No és clar qui controla ara l’hidra escapçada d’Al-Qaida

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Ningú no troba a faltar qui va ser el terrorista més buscat del món. Deu anys després de la sonada eliminació d’Ossama bin Laden, l’organitzac­ió que va fundar s’arrossega com un titella sense cap. La mercaderia rancorosa d’Al-Qaida, inadaptada al segle XXI en fons i forma, ha envellit tan de pressa com el seu successor, l’egipci Aiman al-Zawahiri, ja septuagena­ri i que alguns donen per mort.

Els joves que, fa justament deu anys, omplien els carrers àrabs exigint democràcia, ja eren a anys llum d’aquests dos gihadistes d’alt llinatge, així com de les seves propostes salafistes de retorn a l’edat mitjana.

Tot i això, la llum de l’esperança no va trigar a ser apagada, en un país rere l’altre, excepte a Tunísia. Mentrestan­t, el buit que anava deixant Al-Qaida entre els eixelebrat­s l’anava ocupant l’Estat Islàmic (EI).

Un gihadisme natiu digital que no postergava el califat per al final dels temps sinó que prometia una imitació palpable, que va resultar sinistra, entre els cràters d’una Síria i l’Iraq esventrats i desdibuixa­ts.

Un fonamental­isme sunnita encara més sectari, repudiat per la mateixa Al-Qaida, i que no desmereixi­a la rancúnia antiirania­na d’alguns règims de la regió. Però que va inquietar per la seva capacitat de captació de milers de desarrelat­s, molts d’ells musulmans europeus de segona o tercera generació.

Lluny del seu zenit apocalípti­c, el que queda d’EI és en retirada, com Al-Qaida. I la seva guerra a mort amb els talibans i els seus atemptats contra la població civil afganesa delaten una foscor d’origen i objectius encara més gran.

Tornant a Al-Qaida, la seva debilitat i el seu fracàs queden patents en la tornada a la base Príncep

Sultan, el 2019, de l’exèrcit dels Estats Units, quan la seva sortida de l’Aràbia Saudita havia estat el principal avís dels atemptats de l’11-S. De fet, a compte de la rivalitat amb l’Iran, els nord-americans busquen estendre la seva presència en ports del regne que custodia la Meca i Medina.

Aquesta presència, justificad­a al seu dia per expulsar les tropes iraquianes de Kuwait, va suposar el final de la lluna de mel entre Washington i l’anticomuni­sta AlQaida dels vuitanta, que allistava a Peshawar brigadiste­s àrabs, sovint a l’òrbita dels Germans Musulmans.

El tristament cèlebre periodista saudita Jamal Khashoggi, amic de Bin Laden fins aleshores, el considerav­a “del bàndol moderat” i atribuïa el seu gir salafista a dos fanàtics clau a l’Al-Qaida dels noranta. Un d’ells, el pèl-roig Mustafa Setmarian, un sirià amb passaport espanyol per matrimoni i que va viure durant anys al costat de l’Alhambra. L’altre, Abu Qatada, un palestí de nacionalit­at jordana i resident a Londres. Així ho recull el premi Pulitzer Lawrence Wright.

Avui, com és sabut, Bin Laden és un mort sense cadàver –com el mateix Khashoggi, esquartera­t al seu consolat d’Istanbul– i es desconeix el parador de Setmarian, mentre que Abu Qatada va quedar lliure sense càrrecs a Jordània.

A aquest malson de fantasmes i terroriste­s sanguinari­s cal afegirhi que la mort del mul·là Omar –emir talibà que va donar empara

ABBOTTABAD Bin Laden va viure anys amagat a un quilòmetre de l’acadèmia militar

 ?? BANARAS KHAN / AFP ?? Partidaris pakistanes­os de Bin Laden manifestan­t-se el 2 de maig del 2011 en protesta pel seu assassinat
BANARAS KHAN / AFP Partidaris pakistanes­os de Bin Laden manifestan­t-se el 2 de maig del 2011 en protesta pel seu assassinat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain